Minister Kaag: ‘Surinaamse regering heeft niet gevraagd om herstelbetalingen’

Het is tijdens het bliksembezoek van vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag aan Suriname niet gegaan over herstelbetalingen, zegt ze in het Nederlandse televisie actualiteitenprogramma Op1.

“Ik heb gezegd dat wij vanuit de adviezen niet kijken naar herstelbetalingen, wij kijken naar een herstelagenda”, aldus Kaag. “En dat is echt qua programma’s: onderwijs, bewustwording, de oprichting van het slavernijmuseum en de doorwerking in hedendaags racisme van wat het effect is van slavernij.”

Maar, het staat Suriname altijd vrij om dat te suggereren, benadrukt de minister.

Tijdens het bezoek moest Kaag de plooien gladstrijken voordat het kabinet de excuses voor het slavernijverleden maakte. Dit was nodig, omdat er veel kritiek klonk nadat uitlekte dat op 19 december excuses gemaakt zouden worden. Niet alleen op de datum, maar ook op de gehaastheid en het gebrek aan inspraak van Suriname zelf. Surinaams-Nederlandse organisaties legden zelf bovendien ook extra eisen op.

Kaag sprak onder meer met president Chandrikapersad Santokhi, maar ook met de voorzitter van het parlement en met de voorzitter van de commissie mensenrechten.

“Ik heb een toelichting gegeven op de kabinetsplannen, ik heb in niet te verbloemen woorden gezegd dat we van onze kant duidelijk in het proces een paar gaten hebben laten vallen”, zegt Kaag over de gesprekken die zij in Paramaribo voerde. “We hadden de Surinaamse regering willen meenemen. Dat had beter gemoeten.”

Overigens, premier Mark Rutte had eerder tijdens zijn wekelijkse persconferentie al laten weten dat er ‘geen sprake’ kan zijn van herstelbetalingen.

error: Kopiëren mag niet!