Opnieuw gedoe met kunstmest import in Nickerie

Opnieuw is er gedoe rond de optimale beschikbaarheid van ureum kunstmest in Nickerie. De padie inzaai is achter de rug en nu al moet de eerste en op sommige plekken de tweede bemesting van de jonge padie aanplant plaatsvinden.

De import van een partij kunstmest door een importeur, met wie het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een overeenkomst heeft gesloten, heeft nog niet plaatsgevonden. Volgens de overeenkomst moest de lading ureum uiterlijk 15 december binnen zijn. Dat is volgens LVV-minister Parmanand Sewdien niet gebeurt. Volgens de uitleg van betrokken importeur zijn er problemen gerezen met betrekking tot de beschikbaarheid van schepen voor de transport. 

Minister Sewdien verklaarde donderdag in het parlement. dat hij de importeur heeft aangeschreven en hem gewezen heeft op zijn contractuele verplichting. Hem is aangezegd om voor de jaarwisseling ervoor zorg te dragen dat kunstmest in voldoende mate beschikbaar is voor de boeren. Volgens de mededeling van de LVV-minister zal de importeur kunstmest uit Guyana laten halen. 

Op dit moment is er wel kunstmest beschikbaar die de grotere boeren en verwerkers uit eigen beweging hebben binnengebracht. Kleine boeren die de eerste of de tweede bemesting moeten doen zijn daarop aangewezen. De prijs per zak is SRD 1.800. Hoewel de prijs hoog is hebben de kleine boeren geen keus dan die prijs te betalen. 

Vorig seizoen was er ook al sprake van een soortgelijke situatie. De import van kunstmest door een importeur met wie contractuele afspraken waren gemaakt vond op het allerlaatste moment geen voortgang. In allerijl moest toen ureum uit Guyana geïmporteerd. worden. In de tussentijd hadden de boeren toen ook dure kunstmest moeten kopen. De prijs die ze toen betaalden lag rond de SRD 1.600. Toen was aan de boeren ook beloofd, dat er betaalbare kunstmest zou worden geïmporteerd.

SS

error: Kopiëren mag niet!