Oproep om mee te leven met dieren in verband met vuurwerk: “Toon compassie”

Het is weer de tijd waarin de harde knallers worden afgestoken. Hoeveel mensen staan stil bij het feit dat het menselijk gehoor beperkter is dan bijvoorbeeld van de hond? De mens hoort tot een golflengte van 20 – 20.000 hertz. Onze viervoeters kunnen tonen horen binnen het bereik van 15 – 50.000 hertz.

Het blijkt uit onderzoek, dat honden ruim vier keer beter horen dan mensen. Je zou dus kunnen stellen, dat honden de voor ons harde knallers daarmee vier keer harder horen. De hoogste tijd dus voor een diervriendelijkere opstelling wanneer het gaat om het afsteken van vuurwerk. 

Cynthia Ashruf van de Henk Abrahams Stichting is het hier volledig mee eens. “Voor de miljoenste keer doe ik een oproep aan de samenleving om rekening te houden met dieren tijdens het afsteken van vuurwerk.” Ashruf zegt dat dieren ook medebewoners zijn van Suriname. “Zij hebben ook recht op een goede behandeling”, laat de dierenactiviste en -beschermster weten. Zij hekelt het feit dat er veel illegaal vuurwerk in omloop is. 

Ashruf vraagt aan iedereen om geen vuurwerk in het bijzijn van dieren af te steken. Haar verzoek is verder, dat mensen geen vuurwerk gooien op dieren. Zij licht toe vaak te hebben meegemaakt, dat zowel honden als katten zijn overleden door een hartstilstand vanwege de zware knallen en de paniek bij de dieren. “Heb compassie, toon medeleven met de dieren”, is het uitdrukkelijke verzoek van Ashruf. 

Een andere dierenliefhebster toont dit medeleven al jaren door haar honden tijdens de laatste dagen van het jaar in een speciale ruimte onder te brengen. Zodra het even teveel wordt kunnen de dieren zich dan terugtrekken. Tot slot is het handig om aan te geven dat ook katten een veel beter ontwikkeld gehoor hebben dan mensen. 

Niet alleen de harde knallen, ook de geur van brandende kaarsen kan voor angstreacties bij de hond of kat zorgen. Dit verklaart de oproep van Cynthia Ashruf voor compassie en medeleven met de dieren.

RB  

error: Kopiëren mag niet!