Moord op vrouwen een stijgende trend in Suriname?

Suriname wordt steeds weer opgeschrikt door de moord op een vrouw. Op donderdag 22 december is de 21-jarige Jentie Murtle door haar vriend (25 jaar) doodgestoken aan de Hermitageweg. Die vriend werd vrijdag aangehouden, terwijl hij zeer kort voor zijn arrestatie geprobeerd heeft zichzelf met steken met een scherp voorwerp in de borst van het leven te beroven. De man is onder politiebewaking opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

De samenleving, in het bijzonder vrouwen, reageren heel verontwaardigd hierop. “Vrouwen zijn niet het bezit van een man”, wordt gezegd. 

Volgens de vele reacties in de samenleving moeten zowel mannen als vrouwen beter leren communiceren en hun emoties leren beheersen. Naar een psycholoog of therapeut gaan, mag ook niet meer als een taboe worden gezien. Ook mag weg gaan uit een relatie geen doodvonnis betekenen. Zo geeft men aan.

Zowel in andere landen als Suriname valt op te merken, dat de vrouwen het meest door hun partner of ex-partner vermoord worden. Wanneer een vrouw bijvoorbeeld besluit een eind aan de relatie te maken, kunnen de mannen dit veelal niet verkroppen. Vooral wanneer blijkt dat de vrouw in een nieuwe relatie is gestapt. Dit zorgt voor jaloezie en woede, waarna men tot deze daad overgaat. 

Echter is het de vraag in hoeverre moord op vrouwen uitgebannen kan worden. In hoeverre wordt voorlichting aan mannen gegeven over het beheersen van de emoties? Ook is het de vraag in hoeverre vrouwen serieus worden genomen wanneer zij aangifte bij de politie doen tegen bedreigingen? 

Elk jaar wordt door diverse organisaties aandacht gevraagd voor moord op vrouwen, maar ook voor geweld tegen vrouwen. Echter worden niet in het gehele jaar door bewustwordingscampagnes gehouden die de bewustwording zouden moeten creëren. 

Stijgende trend?

Of de moord op vrouwen in Suriname een stijgende trend neemt, kan niet gezegd worden. Volgens de woordvoerder van het Korps Politie Suriname, Milton Bisschop, zullen eerst de statistieken geraadpleegd moeten worden. Vooralsnog heeft de redactie de recente statistieken niet onder ogen kunnen krijgen. Wel kan een kort overzicht worden gegeven van vrouwen die dit jaar zijn vermoord. 

Overzicht 2022

5 juni: 55-jarige Braziliaanse vrouw, Maria Da Silva, vermoord in appartementencomplex Ringweg-Noord. De verdachte werd later aangehouden.

31 oktober: 49-jarige Sherida Tjokrokarijo doodgestoken door ex-partner aan de Commissaris Thurkowweg. De verdachte is aangehouden.

16 november: 44-jarige Lucretia Rozenwijn in een woning op het PWB-project te Houttuin doodgestoken door ex-partner. Verdachte aangehouden, maar overleden nadat hij onwel werd.

18 november: Moord op 42-jarige Dominicaanse vrouwAltagracia Maralay. In deze zaak is een Guyanese visser aangehouden.

15 december: 53-jarige winkelierster Yuanlan Chen, doodgeschoten aan de Pandit Paltan Tewarieweg, tijdens een roofoverval.

22 december: 21-jarige Jentie Murtle door vriend vermoord. De verdachte is op 23 december aangehouden. 

SK

error: Kopiëren mag niet!