Minister Weerwind: ‘Het was een fantastisch werkbezoek’

De Nederlandse minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind blikt terug op een volgens hem “fantastisch werkbezoek’. Hij heeft gedurende zijn werkbezoek gesprekken gevoerd met zijn collega Kenneth Amoksi van Justitie en Politie over de justitiële en politionele samenwerking tussen Suriname en Nederland. De bewindslieden zijn donderdag 22 december tijdens een persconferentie in Royal Torarica ingegaan op het werkbezoek.

Beide ministeriële delegaties hebben zich de afgelopen dagen gebogen over samenwerkingsgebieden als de Makandra-projecten, reclassering, decentralisatie van de rechtszorg, mensenrechten, kinderbescherming en het sluiten van samenwerkingsverdragen, waaronder een verdrag inzake internationale misdrijven, uitlevering van gevonniste personen en samenwerking op het gebied van de interlandelijke adoptie en internationale ontvoering van kinderen. Verder werd gesproken over de aanpak van corruptie. 

De delegaties hebben in het kader van de dienstverlening naar de gemeenschap een veldbezoek afgelegd aan de buurt Wintiwai en ook werden het Openbaar Ministerie (OM), het Hof van Justitie en het ministerie van Volksgezondheid met een bezoek vereerd.

“Wat wij de afgelopen dagen hebben vastgesteld is dat respect en wederzijds vertrouwen de basis vormen voor onze wederzijdse samenwerking,” aldus minister Amoksi. 

Minister Weerwind zegt, dat het van gedachten wisselen over verschillende justitiële en politionele onderwerpen aan deze uitnodiging ten grondslag heeft gelegen. “Ook om de breedte en de diepte op te zoeken en om de praktijk te zien en te beleven.” Volgens de Nederlandse bewindsman gaat het dan niet alleen om de theorie, maar ook om te zien wie het in de praktijk brengt.

Over het bezoek aan Wintiwai zei de Nederlandse bewindsman onder andere: “Je moet echt tussen de mensen staan om te weten wat er gebeurt en hoe dat is en dat heb ik gevoeld en geproefd.”

Hij blikt positief terug op een warm welkom door minister Amoksi en een fantastisch werkbezoek. De bewindsman zegt punten te hebben opgenomen, waarin Nederland en Suriname elkaar kunnen versterken als optrekken. Hij vertrekt met een werkagenda terug naar Nederland.

error: Kopiëren mag niet!