Wisselkoers drukt langzaam omlaag naar rond de SRD 30,50

Sedert de eerste week vertoont de koersontwikkeling langzaam een dalende trend. Noteerde de koers van de US-dollar eind november haar hoogste notering van rond de SRD 32,22, kroop het begin van deze week onder de SRD 31, om afgelopen woensdag SRD 30,47 te noteren. 

Sedert het door de regering op 28 november aangekondigde pakket aan koersstabilerende maatregelen is de US-dollarkoers niet verder gaan stijgen dan de hoogste Centrale Bank notering van SRD 32,22. De belangrijkste koersstabiliserende maatregel is, dat al het aanbod van valuta op de markt naar de VCB-bank worden gekanaliseerd. Van daaruit worden bedrijven ten behoeve van noodzakelijke importen van de nodige valuta voorzien.

De toewijzing van valuta aan bedrijven geschiedt door tussenkomst van een commissie. De toewijzing geschiedt op basis van de vooraf opgegeven valutabehoefte van bedrijven bij hun respectieve banken. 

Het bij VCB-bank gekanaliseerde aanbod van valuta is afkomstig van de overheid, de cambio’s en de banken. Het aanbod van overheidswege bestaat voornamelijk uit de inkomsten verkregen van Staatsolie, de kleinschalige goudsector en de 35 % export retentieregeling. 

Uit kringen van het presidentiële Platform Koersstabilisatie wordt vernomen, dat een week na de aangekondigde koers stabiliserende maatregelen van de regering het valuta aanbod geleidelijk aan is gaan toenemen. Bij import wordt prioriteit gegeven aan basisgoederen, medicamenten, brandstof en inputs voor de productie.

SS

error: Kopiëren mag niet!