AZP neemt Hart-Operatiekamer en nieuwe vleugel ICU in gebruik

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft woensdag 21 december zijn Hart-Operatiekamer in gebruik genomen. Tegelijkertijd vond de opening plaats van de nieuwe vleugel van de Intensive Care Unit (ICU). President Chandrikapersad Santokhi verrichtte de officiële ingebruikname van beide afdelingen.

Met nieuwe hypermoderne medische apparatuur beschikt het land nu over een moderne faciliteit voor hartchirurgie en een ICU met acht kamers voorzien van bedden. Het geheel is een deelproject, dat onderdeel is van het Health Facilities Improvement project. Dit project wordt gefinancierd door het OPEC FUND. De stakeholders van dit project zijn de regering van Suriname, de ministeries van Volksgezondheid, en Financiën en Planning en het AZP. De uitvoering ligt in handen van Bouwbedrijf Kiesel N.V.

Zowel president Santokhi als AZP-algemeen directrice Claudia Marica-Redan waren ingenomen met de oplevering van de beide afdelingen. Hiermee wordt volgens hen de kwaliteit van de gezondheidszorg in Suriname niet alleen verder verbeterd, maar ook gegarandeerd is. President Santokhi zei, dat investeren in de gezondheidszorg niet alleen zekerheid in het systeem brengt, maar ook ervoor zorgt dat de dienstverlening betaalbaar is. Hij benadrukte, dat het gaat om investeren in het leven van de mens. “Er moeten mogelijkheden gecreëerd worden voor de zieke mens.”

Volgens directrice Marica-Redan heeft het AZP reikhalzend uitgekeken naar dit moment. Ze sprak van een bijzondere dag voor het ICU-team, dat zich dagelijks inzet voor de complexe zorg van patiënten. “De ICU is het kloppend hart van de ziekeninrichting en met de ingebruikname van de units voldoet het AZP verder aan internationale standaarden.”

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid omschreef het project als een visitekaartje. “We hebben hiermee de toon gezet in het Caribisch gebied,” aldus de bewindsman. Volgens hem mag de gemeenschap verzekert zijn topklinische zorg.

error: Kopiëren mag niet!