Solidariteit onderbelicht

Suriname gaat door een heel moeilijke periode waarin het algemeen gevoel is, dat er geen solidariteit is naar degenen die met moeite de dag doorbrengen. Er is geen solidariteit met de armen, de werkende armen en de zieken. Solidariteit is het bewustzijn dat alhoewel individuen verschillende taken, interesses en waarden hebben, de orde en samenhang van de maatschappij afhangt van het elkaar kunnen vertrouwen voor het uitvoeren van die specifieke taken. Dit houdt in, dat individuen inzien dat het verdedigen of het verder helpen van andermans belangen uiteindelijk in het belang van het individu zelf is. Dan denken we bijvoorbeeld aan het betalen van pensioenen terwijl men nog jong is en misschien niet eens oud zal worden door een bepaalde levenswijze. Of aan het meebetalen van ziekte- en zwangerschapspremies terwijl men nauwelijks naar de dokter gaat door een gezonde levensstijl of doordat men al kinderen heeft gehad of geen kinderen wenst. 

Solidariteit heeft ook te maken met het geraakt zijn door leed van anderen. Solidariteit kan bijdragen aan de sociale cohesie. Sociale cohesie is de samenhang in een maatschappij. Er zijn vele antwoorden gegeven op de vraag wat een samenleving bij elkaar houdt. De vraag is of de Surinaamse samenleving bij elkaar is. Deze antwoorden zijn samen te vatten als wederzijdse afhankelijkheid (of eigenbelang), dwang (of macht) en gedeelde waarden en normen. Omdat mensen weliswaar niet gelijk, maar wel gelijkwaardig aan elkaar zijn, kan sociale cohesie versterkt worden door het besef dat dualisme een legitiem maatschappelijk gegeven is.

Door de Verenigde Naties is 20 december uitgeroepen tot de ‘Internationale Dag van de Menselijke Solidariteit’ (International Human Solidarity Day). Enkele dagen terug is deze ook voor Suriname relevante dag in VN-kringen herdacht. In Suriname is daar weinig aandacht aan besteed, omdat solidariteit geen issue is door de vernietigende rol van de corruptie. Deze internationale dag werd in het leven geroepen om mensen te herinneren aan de belangrijke rol die solidariteit speelt bij het verwezenlijken van alle internationale overeenkomsten en programma’s. Volgens de resolutie van de Algemene Vergadering van de VN is solidariteit een van de fundamentele waarden van de mensheid en zou het de basis moeten zijn voor alle moderne internationale betrekkingen. Dan denken we aan de betrekkingen tussen landen: tussen de landen onderling die uitgebuit zijn en worden en tussen de koloniale landen en de ex-kolonies. Alleen solidariteit kan mensen helpen de mondiale problemen te overwinnen, meent de VN. 

Maar we zien dat in onze betrekkingen met de voormalige kolonisator van solidariteit geen sprake is, integendeel. De Agenda voor duurzame ontwikkeling is gericht op de mens en de planeet. Het wordt ondersteund door mensenrechten en door een wereldwijd partnerschap dat vastbesloten is om mensen uit armoede, honger en ziekte te halen. Althans, dat wordt beweerd door de VN, maar de rijke landen in de wereld die gedragen zich niet ernaar, en ook niet de politici in de armere landen. De Internationale Dag van de Menselijke Solidariteit was een dag om onze eenheid in verscheidenheid te vieren. Het was een dag om regeringen eraan te herinneren hun toezeggingen aan internationale overeenkomsten na te komen. Het is een dag om het publiek bewust te maken van het belang van solidariteit, zulke campagnes hebben we in Suriname nog niet gehad. Het zou een zaak van Binnenlandse Zaken en Regionale Ontwikkeling moeten zijn, om het voortouw te nemen. 

De internationale dag is een dag om het debat aan te moedigen over manieren om solidariteit te bevorderen voor de verwezenlijking van de zogenaamde 17 SDG’s voor duurzame ontwikkeling, met inbegrip van de uitbanning van armoede. Het was een actiedag om nieuwe initiatieven voor armoedebestrijding aan te moedigen.

Solidariteit wordt gekwalificeerd als een van de fundamentele waarden van internationale betrekkingen in de 21e eeuw. Het concept is dat degenen die lijden of het minst profiteren, hulp verdienen van degenen die er het meeste baat bij hebben. In de context van globalisering en de uitdaging van groeiende ongelijkheid is een versterking van de internationale solidariteit onontbeerlijk. De VN beweert dat de bevordering van een cultuur van solidariteit tussen de landen en in de landen en de geest van delen belangrijk zijn voor de bestrijding van armoede. 

Armoede is een groter probleem aan het worden in Suriname. Deze dag is ook gebruikt door de VN om de wereld te herinneren aan haar rol. Het begrip solidariteit heeft het werk van de Verenigde Naties bepaald sinds de oprichting van de organisatie, zegt de VN. De oprichting van de Verenigde Naties bracht de volkeren en naties van de wereld samen om vrede, mensenrechten en sociale en economische ontwikkeling te bevorderen. De organisatie is opgericht op het uitgangspunt van eenheid en harmonie tussen haar lidlanden uit te dragen. Het is uitgedrukt in het concept van collectieve veiligheid dat berust op de solidariteit van haar leden om zich te verenigen, om de internationale vrede en veiligheid te handhaven. Het is in de geest van solidariteit dat de organisatie ook vertrouwt op samenwerking tussen de landen bij het oplossen van internationale problemen van economische, sociale, culturele of humanitaire aard. 

We hebben een dezer dagen vernomen dat door handelingen van de mens de Marowijnerivier zou kunnen wegkwijnen en verdwijnen. Deze soort rampen worden door mensen veroorzaakt, maar ook hier kan solidariteit tussen de landen een heleboel voorkomen. 

error: Kopiëren mag niet!