Rehabilitatie waterschappen in Nickerie krijgt vorm

De rehabilitatie van de waterschappen in het district Nickerie begint na een lange periode van voorbereidingen nu vaste vormen aan te nemen. Het afgelopen weekend hebben verkiezingen plaatsgevonden voor een nieuw bestuur van 4 waterschappen in de Westelijke polders, met name Van Drimmelenpolder, Clarapolder, Wasima (Waaldeck/Sidoredjo/ Margaretenburg) en Corantijpolder. In totaal zijn er 12 inliggende waterschappen. 

De laatste serie bestuursverkiezingen zullen op 20 en 21 januari plaatsvinden. In 2018/2019 zijn voor het laatst bestuursverkiezingen gehouden voor de 12 waterschappen.

De rehabilitatie van de verschillende waterschappen in Nickerie is onderdeel van het IDB-project (Inter-American Development Bank) gericht op duurzaam landbouwproductiviteit. Dit project behelst een bedrag van US$ 30 miljoen voor de rehabilitatie van de natte en droge infrastructuur ten behoeve van de rijstsector in Nickerie, waaronder de upgrading van verschillende pompgemalen en waterwerken.

Rol waterschappen

Belangrijk bij de uitvoering van deze rehabilitatie en upgrading werkzaamheden van de droge en natte infrastructuur, is de rol van de verschillende waterschappen. De waterschapsbesturen zullen niet alleen als mede toezichthouders optreden bij de uitvoering van herstelwerkzaamheden aan kanalen, dammen en sluizen binnen hun waterschap, maar zullen na voltooiing van de werken belast zijn met het beheer en onderhoud ervan. 

De waterschapsbesturen worden gekozen uit boeren binnen het waterschap. Ze worden voor een periode van 3 jaar gekozen. Doordat de besturen sedert enkele jaren demissionair zijn, missen zij de bevoegdheid om de nodige overeenkomsten met de staat aan te gaan waardoor de rehabilitatie werkzaamheden in hun respectieve waterschap nog niet kunnen starten.  In de voorbije maanden is er veel gedaan op het gebied van “awareness” onder de boeren gericht op vergroting van hun participatie in de waterschap in hun gebied.

SS     

(Foto: Het waterverdeelwerk bij het gemaal te Clara in de westelijke polder in Nickerie. In het kader van het IDB-projekt gericht op duurzame landbouwproduktiviteit zal dit waterwerk een upgrading ondergaan.)

error: Kopiëren mag niet!