Rashied Doekhie verliest rechtszaak van minister Mathoera en gaat in Hoger Beroep

Rashied Doekhie, de bekende criticus, is op 8 november door Kantonrechter Dayanand Bandhoe veroordeeld voor uitspraken die hij zou hebben gedaan in de richting van minister Krishna Mathoera.

Doekhie moet zijn uitlatingen over Mathoera rectificeren in de media waarin hij ook sorry moeten zeggen aan Mathoera, haar gezin en het publiek en verder moet hij een schadevergoeding van € 5.000 betalen. De rechter besliste dat door Doekhie gedane uitspraken niet op waarheid berusten. Hij had in 2015 gezegd, dat Mathoera’s zoon een moordenaar is en wijlen haar echtgenoot een crimineel.

In een gesprek met Dagblad Suriname doet hij zijn relaas en hij wil benadrukken, dat hij hierbij niemand wenst te schaden, maar gewoon zijn mening uit.

“Het lijkt alsof er een gevaarlijke kartelvorming is”

“Het lijkt alsof er een gevaarlijke kartelvorming is bestaande uit rechters, advocaten en de mensen met groot kapitaal”, zegt Doekhie. Op vragen van de redactie van Dagblad Suriname over de zaak zegt Doekhie het volgende: “Niet wanneer je een paar regels hebt gelezen op de universiteit ben je God geworden. In de pedagogiek/psychologie praat men over aanleg, je moet het in je hebben. Je bent geboren en je hebt het dus in je genen. Als je partieel defect bent, blijf ver weg van bepaalde beroepen. Het is niet jouw, schuld dat je zo bent geboren. Tijdens een Kort Geding hoeft de rechter je niet te horen. Bij een bodemonderzoek worden door de rechter tenminste beide partijen gehoord. Je kunt niet volstaan door te zeggen: Ik ga voorbij aan de getuigenissen.”

Een verhaal heeft altijd twee kanten 

“Dit is barbarisme. Je gaat voorbij aan een notariële verklaring van het hoofd van de Narcoticabrigade, van een politie-inspecteur, ook notarieel vastgelegd, van de klokkenluider ook een politieman, ook notarieel vastgelegd, vastgelegde filmbeelden, verklaringen van de arrestanten bij proces-verbaal gehoord door de politie. Toen opdracht werd gevraagd door de Gewestelijk Politiecommandant om Hussainali (Red. Robby Hussainali, wijlen echtgenoot van Mathoera) en Mathoera te arresteren is, opdracht gegeven het onderzoek te staken. De zaak is naar Paramaribo gebracht en de klokkenluider werd overgeplaatst, later met ontslag gestuurd. Ik heb al deze zaken als Assembleelid geëntameerd en nu vindt men een rechter zonder enig onderzoek, om na 16 jaren, om een vonnis te vellen. Als je nagaat wat de verbondenheid is tussen deze mensen. Je komt dus tot een conclusie: als het Hof niet ingrijpt gaan we echt wel de verdoemenis in.” 

“Over de aanrijding met dodelijke afloop heeft ze nooit kunnen aantonen dat het niet haar zoon was. Dit geval is groot uitgemeten in de media. Honderden mensen hebben gezien, velen hebben het meegemaakt, maar omdat ik er niet bij was, word ik gevonnist”, zegt Doekhie over deze kwestie.

Meer onduidelijke zaken 

“Over de training van een 30-tal militairen te Bakhuizen is ook breed uitgemeten in de media  Toen vragen in DNA werden gesteld over hoe het komt dat een groepje militairen speciaal wordt uitgerust, de leiding was niet op de hoogte. Dat zal onderzocht moeten worden, zei president Venetiaan. De geschreven regels en de ongeschreven regel, dus de geest der omstandigheden kan zo een rechter weer de banken in, want dan heeft hij geen snars begrepen van rechtspraak. Zowel geschreven regels (wetten), als gewoonte zijn bronnen van het recht.”

“De rechter heeft verder een arrest van de Hoge Raad aangehaald”, zegt Doekhie, maar hij vervolgt met: ”Jammer dat hij niet door heeft gelezen, dan zou hij anders hebben gekeken naar de kwestie, of is het hem ingefluisterd? Dan begrijpen we dat ook Mathoera niet de waarheid spreekt en feiten verdraait. In een bepaald medium zegt ze dat ze gerechtigheid zoekt vanaf 2015. Ik heb de uitspraken gedaan vanaf 2006, dus 16 jaren terug. Ze was toen nog politiecommissaris, waarom heeft ze toen niet gereageerd? Niet ik, maar uitgerekend procureur-generaal Subhas Punwasi heeft op 4 april 2006 verklaard, dat hooggeplaatste politiefunctionarissen hand en spandiensten hebben verleend aan de onderwereld”, zegt Doekhie afsluitend in het gesprek. 

GW

error: Kopiëren mag niet!