Duidelijkheid gewenst in kwestie Openbare Begraafplaats Blauwgrond

Het Assembleelid Soewarto Moestadja (NDP) wil van de regering vernemen of het waar is dat de openbare begraafplaats aan Twee Kinderenweg te Blauwgrond zal worden toevertrouwd aan een begrafenisondernemer. Onder belanghebbenden die hun overleden dierbaren daar begraven hebben liggen, is in de afgelopen dagen onrust en onzekerheid ontstaan over de toekomst van de begraafplaats. Ze vrezen dat graven van hun overleden dierbaren geruimd zullen worden. 

De openbare begraafplaats aan de Twee Kinderenweg is overvol. De laatste begrafenis heeft er in 2018 plaats gevonden. De begraafplaats dateert van vόόr de jaren ’50 van de vorige eeuw. Nabestaanden van overledenen die daar begraven liggen hebben vanwege hun geloofstraditie een diepe emotionele en geestelijke band met de begraafplaats. Rond religieuze hoogtijdagen zoals tijdens Ramadan, en rond belangrijke familiegebeurtenissen trekt men naar de grafplekken van overleden naasten voor religieuze rituelen. 

Ondertussen hebben nabestaanden afgelopen zondag tijdens een bijeenkomst zich gebundeld in het Platform Behoud en Beheer Openbare Begraafplaats Blauwgrond.  Samen met de Stichting Gunung Merapi zal in contact worden getreden met de relevante overheidsinstanties om te voorkomen dat de begraafplaats zal worden toevertrouwd aan een begrafenisonderneming die nota bene geen enkele binding heeft met de plek. 

Het Platform Behoud en Beheer Openbare Begraafplaats Blauwgrond wil dat de plek, waar ze een diepe culturele en religieuze binding mee heeft, behouden wordt. Het wil dat het beheer en onderhoud van de begraafplaats aan haar wordt toevertrouwd. Het platform heeft uit eigen gelederen juristen ingeschakeld die haar zal bijstaan.

Zaterdag aanstaande zullen de schoonmaakwerkzaamheden aan de begraafplaats, waar men reeds enige tijd mee bezig is geweest, worden voortgezet. Overige nabestaanden worden opgeroepen te participeren in de schoonmaak.

Het Platform Behoud en Beheer Openbare Begraafplaats Blauwgrond wil hiermee ook het signaal geven, dat het zich zal verzetten tegen het toevertrouwen van het beheer van de begraafplaats aan derden anders dan zij die op grond van culturele en religieuze gronden een binding hebben met de laatste rustplek van hun overleden dierbaren.

SS

error: Kopiëren mag niet!