Chinese ondernemers sluiten vandaag hun deuren tot 13.00 uur

Het veelvuldig geconfronteerd worden met inbraken, berovingen en overvallen door voornamelijk Chinese ondernemers, wekt grote verontwaardiging en baart grote zorgen bij de leden en het bestuur van de Suriname Chinese United Association (SCUA).

Om haar diepe medeleven te betuigen aan alle slachtoffers van criminaliteit, heeft de SCUA daarom besloten een oproep te doen aan al haar leden en sympathisanten die een zakelijke onderneming exploiteren (waaronder warenhuizen, supermarkten, restaurants, etcetera), om vandaag, dinsdag 20 december, de deuren gesloten te houden voor een halve dag, tot 13:00 uur. 

De SCUA doet een dringend beroep op de regering om middelen vrij te maken en acties te ondernemen, zodat de veiligheid van alle burgers verbeterd en gewaarborgd kan worden.

De druppel die de emmer deed overlopen…

De Chinese gemeenschap staat in Suriname bekend als een stille groep. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat deze groep landelijk besluit in actie te gaan. In 2018 besloten de Chinese ondernemers in Albina in actie te gaan, vanwege de toename en de verruwing van de criminaliteit in dat gebied. Haast alle winkels of zaken werden in dat gebied destijds gesloten gehouden.

De laatste jaren zijn vooral Chinese ondernemers het doelwit geweest van criminaliteit. De noodklok over deze situatie zou al in 2013 zijn geluid. Vernomen wordt dat in december de meeste inbraken en berovingen plaatsvinden.

In februari van dit jaar werd een Chinese onderneemster in haar woning annex bakkerij beroofd en vermoord. Daaropvolgend, in mei, werden winkeliers en dorpsbewoners te Snesikondre in Marowijne geschokt door een beroving, waarbij de winkelier het leven heeft gelaten. Op 3 december werd een Chinese ondernemer, die tevens voorzitter is van de Fujian Chinese Sociale Vereniging, in zijn auto op de weg naar Langatabiki doodgeschoten. En op 14 december werd een Chinese winkelierster aan de Pandit Paltan Tewarieweg, doodgeschoten tijdens een roofoverval. 

De moord op de twee Chinese ondernemers in deze maand, moet dus de druppel zijn geweest die de emmer deed overlopen. 

SK

error: Kopiëren mag niet!