Er zit toekomst in de Surinaamse bauxietindustrie

“Suriname heeft het bij het versterken van de economie alleen over goud en aardolie. Bauxiet krijgt helemaal geen aandacht. De regering moet bauxiet in de hand houden. Suriname is rijk aan bauxiet en kan het industrieel aanpakken”, aldus ir. Henk Ramdin.

Industriële opbouw 

“Ik heb president Santokhi in het kader van de bauxiet-industrie horen refereren naar de aardolie- en aardgasvondsten. Energie is een belangrijke input bij het mijnen, verwerken en transport van de grondstof. Het gas uit Surinaamse bodem komt de industriële opbouw van West-Suriname goed van pas. Hierdoor kan met een gunstige kostprijs geproduceerd worden.”

Bauxietvoorkomens

“De president heeft in deze het gelijk aan zijn zijde. Er bestaan geen onoverkomelijke obstakels om het West-Suriname plan uit te voeren. Het transport over de goed bevaarbare Corantijnrivier is mogelijk. Het gedetailleerde uitvoeringsplan, gebaseerd op de bauxietvoorkomens in het gebied en de kwaliteit van de grondstof, staat op papier.”

Menskracht

“De bevolking van het gebied is inzetbaar. De haalbaarheidsstudie ziet er goed uit. Door de jaren heen is er diepgaand onderzoek verricht naar alle facetten van de onderneming.”

Voor de gek gehouden

“De bauxiet onderhandelingscommissie heeft ons voor de gek gehouden over West-Suriname. Het is niet zo, dat Alcoa heeft afgesproken om mee te doen. West-Suriname komt niet voor in het boekje van de Amerikanen. De politieke en maatschappelijke stabiliteit schrok Alcoa af. Suriname werd als reddeloos verloren gezien.”

Partners

“Suriname kan bij het verwezenlijken van het West-Suriname plan Alcoa afschrijven, ze zijn en blijven weg. Bedrijven uit India, China, Brazilië, Australië en het Midden-Oosten zijn potentiële partners. Er zit toekomst in de Surinaamse bauxietindustrie.”

Geografie en etniciteit 

“Het wordt door Ramdin betreurd, dat er spanningen te bespeuren zijn bij de verdere inrichting en ontwikkeling van het land. Noord, Zuid, Oost en West kijken elkaar vanwege geografische en etnische redenen     scheef aan.”

Gevoelige zaken

“Maatschappelijke omstandigheden en aardrijkskundig milieu zijn gevoelige zaken. De koloniale volksplanting en spreiding van de bevolking hebben gemaakt, dat in Suriname in termen van marron-, Hindostaanse-, Javaanse en creool-districten wordt gesproken. Er zijn al geluiden opgegaan, dat de regering neigt naar het voortrekken van Nickerie. Hopelijk wordt bij de verwezenlijking van het bauxietplan deze hindernis niet opgeworpen.”

HD

error: Kopiëren mag niet!