Minister Weerwind: “Ik begrijp de verbazing, maar heb een andere mening”

Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming is het niet eens met kritiek van vooral Surinaamse organisaties in Nederland, dat hij als Surinamer niet de juiste man is om de verwachte excuses van het Nederlands kabinet over het slavernijverleden toe te lichten. “Ik zal nooit verloochen waar ik vandaan kom, dat is ook hier. Maar, ik ben hier als vertegenwoordiger van het kabinet.’’

Weerwind benadrukte in gesprek met media in Paramaribo, dat hij niet de excuses zelf zal maken. “Dat is het punt niet. Dat ga ik ook niet doen.”

De voorouders van de minister waren tot slaaf gemaakt, maar Weerwind acht zich juist wel geschikt. “Ik begrijp de verbazing, ik heb daar ook naar geluisterd, maar ik heb een andere mening. Ik ben juist trots dat ik als vertegenwoordiger van de regering hier mag zijn. Juist met mijn achtergrond. Je kunt het ook zien als mooie tijden, een teken van verandering.”

Weerwind vond zelf in de slavenregisters familieleden die werkten op plantages. “Ik ben mij bewust van mijn wortels. Ik las daar Elisabeth Weerwind, Charles Weerwind, dat deed mij beseffen wat mijn verleden is. Je hoeft maar terug te gaan tot mijn vaders oma. Oma Peetje, die verhalen zijn mij verteld.”

Weerwind noemt de ‘betekenisvolle boodschap’ van het kabinet morgen ‘een eerste stap, een begin’. “We moeten ons met respect naar elkaar opstellen. Het proces had veel beter moeten lopen. Communicatief is niet alles goed gegaan.”

Weerwind is maandag namens de Nederlandse regering in Paramaribo aanwezig tijdens de uitzending van de speech van premier Mark Rutte over het slavernijverleden die live wordt uitgezonden, zo bericht persbureau ANP.

(Bron foto: Franc Weerwind/Twitter)

error: Kopiëren mag niet!