Evaluatie twee jaar Santokhi

Met betrekking tot de balansen van de banken en de cijfers van de basisgeldhoeveelheid, uit de verstrekte cijfers is sinds 2020 een aanmerkelijke stijging van de maatschappelijke geldhoeveelheid te zien. Ten opzichte van 2010 een vertienvoudiging, en voor wat betreft het aantal bankbiljetten in omloop is ten opzichte van 2010 het zesvoudige waar te nemen. Ten opzichte van 2020 is de maatschappelijke geldhoeveelheid met 50% toegenomen. Dit terwijl onder meer vanwege corona de economische bedrijvigheid sinds 2020 sterk is afgenomen.

Al met al is de stijging van de maatschappelijke geldhoeveelheid en van het aantal bankbiljetten in omloop veel meer dan zou moeten zijn op basis van de juiste economische merites. Immers de stijging van de geldhoeveelheid moet gelijke tred houden met de productie en met de economische bedrijvigheid. Er is dus veel geld uitgegeven en dat heeft onvermijdelijk geleid tot een stijging van de wisselkoers. De verdiencapaciteit van de economie is niet toegenomen. De regeringen sinds 2010 hebben dus gezorgd voor een waardevermindering van de Surinaamse dollar.

Bovenstaande vergelijking snijdt geen hout omdat de cijfers niet juist zijn. De internationale reserves waren eerst gedaald maar zijn daarna aangevuld tot een aanvaardbaar niveau. Dus ook de importdekking was tijdelijk laag maar is daarna teruggebracht op een normaal niveau.  Voor wat betreft de schuldpositie en het begrotingstekort lijken de cijfers een juiste weergave te geven.

Opgemerkt moet worden dat de leiding van de meeste ontwikkelingslanden en ook zo van Suriname dat die bestaat uit mensen die niet weten hoe een economie werkt en hoe de wereldeconomie in elkaar zit. Volwassen economieën maken zich geen zorgen om de deviezenreserve. Zij zorgen ervoor dat de verdiencapaciteit van de economie op peil blijft want die zorgt er voor dat de wisselkoers stabiel blijft en dat de inflatie laag blijft.

De blanke adviseurs hebben onze mensen voorgehouden dat de reserves de koers stabiliseren. We merken dat het voorgestelde mechanisme niet werkt en dat de wisselkoers gestaag stijgt. Immers de reserves zitten op een bankrekening in New York, ze kunnen evengoed zitten op een bankrekening op mars of op een andere verre planeet, de reserves werken niet op de Surinaamse geld of kapitaalmarkt.

Alleen deviezen die op de Surinaamse geld of kapitaalmarkt werken kunnen de wisselkoers beïnvloeden. Het opscheppen met reserves is gewoon voor de gek houderij men houdt zichzelf voor de gek en men denkt de samenleving voor de gek te kunnen houden. De reserves zijn dood kapitaal! 

De wisselkoers is alleen te stabiliseren door te investeren in de verdiencapaciteit van de economie, de export verdiencapaciteit. Alle andere methoden werken niet. Onze politici zijn allergisch voor investeringen in de verdiencapaciteit omdat het ambtenaren zijn met twee linkerhanden.

Richard Kalloe

error: Kopiëren mag niet!