Ir. Henk Ramdin: “De abnormale winsten van Staatsolie en EBS terugbrengen tot redelijke proporties”

“Staatsolie maakt geen geld met prospecteren en winnen van aardolie. De maatschappij dankt haar goede dividend aan handelsactiviteiten. Het is een handelsonderneming die enorme winsten boekt bij de verkoop van elektriciteit aan EBGS en particuliere ondernemingen’, aldus Ir. Henk Ramdin (83), gewezen Suralco directeur.

Abnormaal

“De overheid kan morgen al een substantiële verlaging van de energieprijs bewerkstelligen door de abnormale winsten die worden gemaakt door Staatsolie en EBS terug te brengen tot redelijke proporties. De regering zou daarmee de bevolking, die gebukt gaat onder economische zaken, enigszins tegemoetkomen.” 

Uitbuitende winst

“De Afobaka Waterkrachtcentrale, de goedkoopste energiebron, is staatseigendom. Het wordt beheerd door Staatsolie. De aardoliemaatschappij verkoopt de opgewekte energie tegen een forse prijs aan de Energie Bedrijven Suriname, die het op haar beurt met een uitbuitende winst levert aan de consument.”

Electrische centrale

“Staatsolie heeft ook een electrische centrale waar met gebruikmaking van Surinaamse aardolieproducten energie wordt opgewekt, die eveneens aan de EBS wordt verkocht, uiteraard tegen een stevige prijs.”

Geen ballen verstand

“Bovendien wordt de EBS gesubsidieerd door de overheid. Het is maar goed, dat de subsidie binnenkort gestopt wordt. Doordat de elektriciteit zoveel dure schakels passeert die er munt uitslaan, is de elektriciteitsprijs hoog. De consument betaalt het gelag. De overheid laat de scheefgroei ongeïnteresseerd toe omdat zij geen ballen verstand heeft van de materie”, tot zover ir. Henk Ramdin.

HD

error: Kopiëren mag niet!