Regering opgelucht met positieve CFATF beoordeling Suriname

Schiet echter nog tekort met maatregelen tegen terrorismefinanciering

Bij de recente 55e plenaire vergadering van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) op de Cayman Islands is Suriname positief beoordeeld met betrekking tot het “in place” brengen en implementeren van wettelijke maatregelen om witwaspraktijken (money laundering) te bestrijden. Echter schiet het land nog tekort op het gebied van het tegengaan van terrorismefinanciering. Hiervoor krijgt Suriname nog 16 maanden de tijd om niet alleen de nodige maatregelen in place te brengen, maar die in de praktijk ook effectief te implementeren. 

De positieve beoordeling van de Mutual Evaluation Report (MER) op het vlak van het tegengaan van money laundering heeft in elk geval als resultaat dat Suriname buiten de gevarenzone van “greylisting” en “blacklisting” is gebleven. “Greylisten” en “blacklisting” zouden voor Suriname funeste gevolgen hebben voor het internationaal financieel verkeer. Het proces van economisch herstel en hervormingen van het land zouden daarmee spaak lopen, vooral dat van het aantrekken van buitenlandse investeringen. Suriname zou in geïsoleerd raken in het internationaal financieel verkeer. 

Voorafgaand aan de CFATF vergadering op Cayman Islands, van 27 november tot 1 december, bestond er een algemene vrees dat Suriname er niet goed af zou komen uit de landenevaluatie.

Nog 16 maanden de tijd

President Chandrikapersad Santokhi deelde dit goede nieuws donderdagmiddag met het parlement tijdens een openbare vergadering. Evenwel wijst de president erop, dat we er nog niet zijn. In de komende periode van 16 maanden van “enhance follow-up procedures” zullen alle aanbevelingen van de CFATF geïmplementeerd moeten worden. Daar waar het parlement in stelling moet worden gebracht en in actie moet komen om de noodzakelijke wettelijke regelingen goed te keuren, zal zulks ook moeten gebeuren.

President Santokhi is het parlement erkentelijk dat het voorafgaand aan de plenaire vergadering van de CFATF alle zeilen heeft bijgezet om de wet anti-money laundering en terrorismefinanciering goed te keuren. De wet casinowezen en de wet hazardspelen zijn in vergevorderd stadium van behandeling. 

Volgens de president ging het bij de evaluatie van het landenrapport niet alleen om de goedkeuring van wetten, maar ook om het effectief implementeren daarvan. En op het stuk van een goed werkend systeem bij het tegengaan van terrorismefinanciering schiet Suriname nog tekort. 

Voor de komende 16 maanden zal de monitoring en evaluatie van te nemen maatregelen op een hoger niveau plaatsvinden en zullen deze strenger zijn. De monitoring en evaluatie zullen niet door het CFATF plaatsvinden, maar door het Financial Action Task Force (FATF) met haar internationale “review group” als werkarm. Het niet zo lang geleden uitgebrachte National Risico Analyse (NRA) rapport vormt een belangrijke basis voor de regering in haar beleid voor het tegengaan van money-laundering, terrorisme financiering alsmede financiering van massavernietigingswapens.

SS

error: Kopiëren mag niet!