OEKRAÏNE
VS sturen Patriot-raketten naar Oekraïne
DOOR PHIL BAINBRIDGE

December 15, 2022 – Het Patriot-raketsysteem zou de meest effectieve langeafstandsverdediging zijn die naar Oekraïne wordt gestuurd, in staat om ballistische en kruisraketten te onderscheppen – maar niet kosteneffectief om goedkope Iraanse drones neer te halen.

Elke Patriot-batterij bestaat uit een op een vrachtwagen gemonteerd lanceersysteem met maximaal acht lanceerinrichtingen die elk 16 raketonderscheppers kunnen bevatten (vier in het geval van PAC-2-systemen), een multifunctionele phased array grondradar en een bemand controlestation.

De radar heeft een bereik van 100 km en voert zoekopdrachten uit, doeldetectie, volgen en identificeren – tot 100 doelen tegelijk – raketten volgen en geleiden voor maximaal 9 raketten, en elektronische tegenmaatregelen.

De onderscheppers van de raketten – die tot 90 kg hoog-explosieve kernkop dragen – vernietigen hun doelen door middel van kinetische energie, in een frontale botsing. Ondanks hun doeltreffendheid, met een kostprijs van ongeveer $ 4 miljoen per raket, is het echter niet kosteneffectief om ze te gebruiken om $ 50.000 door Iran gemaakte drones neer te halen.

error: Kopiëren mag niet!