Regering bezig met voorwaarden “in place” brengen voor afkondigen Bankwet

De regering is bezig met het “in place” brengen van de voorwaarden voor afkondiging van de nieuwe Centrale Bankwet 2022, kort gezegd de Bankwet 2022.

De voorbereidingen voor afkondiging van de Bankwet is één van de topprioriteiten van de nieuwe Financiën-minister Stanley Raghoebarsing. Goedkeuring van de nieuwe Bankwet is één van de belangrijke actiepunten van het lopend IMF-programma. De wet is in juni door de Nationale Assemblee goedgekeurd, maar de afkondiging ervan door de president heeft tot nog toe op zich laten wachten. 

De nieuwe Bankwet bevat wettelijke bepalingen en procedures die de onafhankelijkheid van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, moeten waarborgen. 

President Chandrikapersad Santokhi zei dinsdag op een persconferentie van de regering, dat hij in de voorbije periode gesprekken heeft gevoerd met diverse personen binnen en buiten de Centrale Bank over de implementatie van de nieuwe Bankwet.

Santokhi reageert ietwat geïrriteerd op insinuaties vanuit de hoek van de politieke oppositie, als zou de regering “eerst zijn schaapjes op het droge wil hebben” alvorens de Bankwet af te kondigen. De nieuwe Bankwet 2022 is in essentie bedoeld om politieke beïnvloeding vanuit de regering of enig andere instantie op de Centrale Bank te voorkomen. Dat is volgens de president ook precies wat zijn regering wil. 

De regering zal en moet daarom de wet afkondigen, maar niet alvorens de noodzakelijke voorwaarden in place zijn. De wet voorziet onder meer erin, dat de directie van de moederbank gevoerd wordt door een college van directeuren in plaats van door de governor alleen. Die directeuren moeten alvast conform de voorwaarden en criteria genoemd in de wet, geïdentificeerd worden alvorens overgegaan kan worden tot afkondiging van de wet, zei president Santokhi. 

Minister Raghoebarsing van Financiën en Planning zal in de komende periode dit issue tot een van zijn topprioriteiten maken.

De oude Bankwet van 1956 bood onvoldoende institutionele onafhankelijkheid van de Centrale Bank, omdat de regering aanwijzingen kon geven aan de Bank en functionarissen benoemen om zitting te nemen in het toezichtsorgaan van de Bank. 

In de nieuwe Bankwet 2022 is expliciet het verbod opgenomen voor de staat en elke andere instantie of instelling om de Bank te beïnvloeden of te instrueren. Een politiek onafhankelijke Centrale Bank is één van de voorwaarden van het IMF om zaken met een land te doen.

SS 

error: Kopiëren mag niet!