Kapitein Sergio Jubithana officieel traditioneel ingewijd te Hollandsekamp

“Laten wij in eenheid optrekken”

In het dorp Hollandsekamp vond zaterdag 10 december de officiële traditionele culturele inwijding van kapitein Sergio Jubithana plaats. “Deze plechtigheid geeft de buitenwereld inzage hoe de traditie wordt beleefd. De eerdere bekrachtiging tot Kapitein was voor de mensen van het dorp”, zegt Jubithana.

“De voorbereiding naar deze traditionele inwijding was zwaar, omdat er ook een geestelijke voorbereiding aan vooraf gaat”, licht Jubithana toe. De kapitein zegt, dat deze periode ook direct invloed had op de mensen uit zijn naaste omgeving, nu deze fase is afgerond heerst er opluchting. “Het was een periode waarin veel gesprekken met verschillende betrokkenen gevoerd werden, uiteenlopend van culturele groepen, ouderen van het dorp tot aan diverse vergaderingen waarbij het ook van belang was om je als persoon rein te houden”, vervolgt Jubithana.

Ook het zoeken naar de financiële middelen zorgde voor de nodige mentale uitdagingen.

Traditie

Afgelopen zaterdag waren diverse gasten aanwezig waaronder vertegenwoordigers van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica (OSIP), de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), de districtscommissaris van Para, de minister van Regionale Ontwikkeling en Sport en vicepresident Ronnie Brunswijk. 

Tijdens de toespraken van de uitgenodigde gasten stond behoud van traditie centraal, laat de kapitein weten. “Zodat men ziet dat onze cultuur nog bestaat”, benadrukt Jubithana. Hij wijst op de ‘verwestering’ in vele dorpen. “Daarom moeten wij terug naar onze basis.” Hij pleit voor het levend houden van de inheemse tradities, omdat dit de doelgroep in stand houdt. Want ook in Hollandsekamp is de kwelling van het ontbreken van grondenrechten voelbaar. Recentelijk wilden mensen van buitenaf een weg openstoten richting de gronden van de gemeenschap. “We hebben ze gelijk stopgezet en achteraf bleek dat er beschikkingen zijn uitgegeven vorig jaar.”

Grondenrechten

Daarom heeft kapitein Jubithana een duidelijke boodschap. “Zolang de grondenrechten niet zijn geregeld zullen wij blijven vechten voor onze gebieden.” Hij wijst er op dat grondenrechten voor de inheemsen geen vraag zou moeten zijn, omdat uitgerekend de inheemsen de eerste bewoners zijn van Suriname. “Bij de onafhankelijkheid is men voor ons gaan bepalen en de inheemsen zijn altijd onderdrukt”, stelt Jubithana.

Primeur

De aanwezigheid van vicepresident Brunswijk noemt Jubithana een primeur. “Het heeft ons goed gestemd dat hij aanwezig was als vertegenwoordiger van de overheid.” 

Jubithana wijst ook op het belang van een goede verstandhouding met elke regering. “Anders ga je geen ontwikkeling voor je mensen kunnen brengen.” 

De kapitein heeft een boodschap voor de gemeenschap om in eenheid op te trekken. Hij pleit voor meer educatie en voorlichting zodat mensen het onderscheid tussen politiek en vertegenwoordiging namens een regering kunnen maken. “Onwetendheid maakt dat mensen vaak met elkaar in de clinch liggen en elkaar bekladden. Laten wij in eenheid optrekken, want zonder eenheid zullen wij onze doelen niet bereiken. Zolang wij verdeeld zijn blijft het kunnen toepassen van de verdeel en heers politiek mogelijk”, besluit Jubithana.

RB 

error: Kopiëren mag niet!