Minister Kaag, eerste vicepremier, komende week naar Suriname om plooien glad te strijken

Minister van Financiën Sigrid Kaag reist nog voor de aanstaande excuses voor de slavernij op 19 december naar Suriname. Het Nederlands kabinet geeft met het uitzenden van nóg een bewindspersoon enigszins toe aan de kritiek en eisen van allerlei belangenorganisaties.

Een woordvoerder van Kaags ministerie van Financiën laat zondag 11 december via De Telegraaf weten, dat Kaag komende week de reis naar Suriname maakt. Ze zal daar volgens de zegsman spreken met de Surinaamse regering en ’maatschappelijke organisaties’, voorafgaand aan de excuses voor de slavernij die het kabinet naar verwachting op 19 december gaat maken.

Het bezoek van Kaag is bedoeld om de plooitjes glad te strijken na de kritiek van allerlei belangenorganisaties op het excuus. 

Dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) naar Suriname zou afreizen om de excuses aan te bieden was slecht gevallen, vanwege zijn eigen Surinaamse roots. Er moest een ’wit persoon’ excuses maken, eiste Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij donderdag na een overleg in het Catshuis met onder anderen Rutte.

Hoewel Weerwind wel nog gewoon zal afreizen naar Suriname voor wat inmiddels het ’betekenisvolle moment’ is gaan heten op 19 december, veert het kabinet wel mee met de kritiek. De afgelopen dagen klonk rond het kabinet al dat er mogelijk een bewindspersoon, iemand anders dan Weerwind, vooraf naar Suriname moest afreizen om alle plooien glad te strijken. De keuze is gevallen op minister Kaag (Financiën).

Kaag gaat in haar hoedanigheid als eerste vicepremier naar Suriname. In die rol leidt ze dinsdag ook een volgend gesprek over de excuses in het Catshuis.

error: Kopiëren mag niet!