Vandaag 40 jaar 8 decembermoorden op 15 weerloze burgers

Nabestaanden wachten op bestraffing daders 

De 8 decembermoorden van 1982 zijn vandaag, donderdag 8 december, precies 40 jaar geleden gepleegd. Zoals inmiddels gebruikelijk vindt er vandaag een bloemenhulde plaats bij Bastion Veere, de plek waar de kogelinslagen nog te zien van de donkere periode in 1982. Later in de avond wordt de  jaarlijkse herdenkingsdienst ter nagedachtenis van de vermoorde 15 voorvechters voor de democratie en de rechtsstaat in Suriname gehouden in de St. Alfonsuskerk.

Uitvoering vonnis

Hoofdverdachte Desi Bouterse is inmiddels steeds aanwezig geweest bij de behandeling van de hoger beroepszaak in het 8 Decemberstrafproces. Bouterse is door de Krijgsraad veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor zijn aandeel in de decembermoorden. Hij ging hiertegen in beroep. Het hoger beroep in de zaak is inmiddels in vergevorderd stadium. 

Het thema van de herdenking van de 8 Decembermoorden is ‘Na 40 jaar: Berechting én Bestraffing’. De Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) heeft de overtuiging dat het Hof van Justitie van Suriname recht zal spreken en de daders van de 8 Decembermoorden overeenkomstig de wet zal veroordelen tot gevangenisstraffen. Alleen door het ten uitvoer leggen van de op te leggen gevangenisstraffen zal de rechtsstaat Suriname geheel hersteld zijn. 

Daadkracht

Sunil Oemrawsingh, voorzitter van de Stichting 8 december en zelf nabestaande, stelde eerder al” “De uiteindelijke uitspraak in het 8 decemberproces, wanneer deze onherroepelijk is, moet onbevreesd ten uitvoer worden gelegd, zodat een eind wordt gemaakt aan de angst en vrees in onze maatschappij. Op het laatste deel van de weg van het 8 december strafproces zal de onbevreesde geest van onze helden ons blijven voortstuwen. Hun geloof in een beter Suriname geeft ons kracht en vertrouwen in een toekomstig Suriname gestoeld op recht en rechtvaardigheid, vrij van angst, vrij van bedrog en vrij van verraad. Wij danken u voor uw altijd aanwezige steun in de deze strijd en blijven rekenen op uw onontbeerlijke steun. De strijd gaat voort!”

De Decemebermoorden

De Decembermoorden, of 8 decembermoorden, is de gangbare term voor het in de nacht van 7 op 8 december en op 9 december 1982 martelen en vermoorden van vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse. Voorzichtig kan gesteld worden, dat de gebeurtenissen in december 1982 de meest controversiële en gevoeligste zijn in de post-onafhankelijkheid van Suriname. Zowel in Suriname als bij de Surinamers in Nederland heeft deze gebeurtenis diepe sporen achtergelaten. De Nederlandse regering bevroor als reactie de ontwikkelingshulp aan Suriname. De zaak heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van zowel het sociaal-maatschappelijke alsook het politieke in ons land. 

De vijftien slachtoffers

De vijftien slachtoffers zijn:

John Baboeram (36), advocaat. 

Bram Behr (31), journalist verbonden aan het communistisch weekblad Mokro. 

Cyrill Daal (46), voorzitter van de Moederbond (op dat moment de grootste vakbond van Suriname). 

Kenneth Gonçalves (42), advocaat en president van de plaatselijke Orde van Advocaten. 

Eddy Hoost (48), advocaat.

André Kamperveen (58), ondernemer, eigenaar van ABC Radio, voormalig minister van Jeugdzaken, Sport en Cultuur en vicepresident van de FIFA. Gerard Leckie (39), psycholoog en decaan van de Economische Faculteit van de Universiteit van Suriname. 

Sugrim Oemrawsingh (42), wis- en natuurkundige en voormalig parlementslid voor de Vooruitstrevende Hervormings Partij. 

Lesley Rahman (28), journalist verbonden aan het dagblad De Ware Tijd. Surendre Rambocus (29), luitenant die de leiding had van de couppoging van maart 1982 tegen Bouterse en in november 1982 door de Krijgsraad was veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. 

Harold Riedewald (49), advocaat. 

Jiwansingh Sheombar (25), militair die beschuldigd werd van betrokkenheid bij de couppoging van maart 1982 en hiervoor door de Krijgsraad veroordeeld werd tot 8 jaar gevangenisstraf. 

Jozef Slagveer (42), journalist en directeur van nieuwsagentschap Informa. Robby Sohansingh (37), ondernemer. 

Frank Wijngaarde (43), journalist en radio-omroeper werkzaam bij ABC Radio. 

De enige overlevende, de vakbondsleider Freddy Derby, deed op 8 december 2000 verslag van zijn ervaringen waarin hij aangaf dat Bouterse hem had gezegd dat hij moest blijven leven om voor kalmte te zorgen bij de toen “opstandige” vakbonden van Suriname.

error: Kopiëren mag niet!