Bewoners Smalkalden zullen woonplaats niet kwijtraken

De bewoners van Smalkalden, Billiton, hoeven niet te vrezen dat zij hun woonplaats kwijt zullen raken. Dat zei de Suralco managing director, Ruben Halfhuid, gisteren aan Dagblad Suriname. “Wat mij betreft, is er helemaal niets aan de hand”, stelt Halfhuid. Zijn bedrijf zal zich houden aan de afspraken die de mensen hebben gemaakt met de voormalige eigenaar van het gebied, de reeds vertrokken Billiton Maatschappij Suriname.
Hij bevestigt de verkoop van het terrein, maar alle potentiële kopers zullen zich moeten houden aan de voorwaarde dat de mensen er mogen blijven. “Sommige mensen hebben tastbare bewijzen, anderen beroepen zich op mondelinge afspraken, terwijl er ook enkele occupenten zijn. Maar het overgrote deel van het gebied is nog vrij.”
Halfhuid geeft aan dat het terrein niet van strategische waarde is voor Suralco. “Wij willen het verkopen zoals wij dat zelf hebben gekocht van Billiton.”
Een groep bewoners is gistermorgen getogen naar De Nationale Assemblee om gedaan te krijgen dat de regering de terreinen waar de mensen wonen, opkoopt. De bewoners vroegen De Nationale Assemblee en president Desi Bouterse om in te grijpen. Als de Staat het gebied overneemt en het aan de bewoners verkoopt, zou dat ze meer zekerheid bieden.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!