‘Strijd tussen huidige president Bolsonaro en voormalig president Lula da Silva’
Zo’n 156 miljoen stemgerechtigde Brazilianen mochten zondag 2 oktober naar de stembus. Ook in Suriname kon de lokale Surinaams-Braziliaanse gemeenschap stemmen. Ze kiezen niet alleen een nieuwe president, maar ook een nieuw Congres. De strijd om het presidentschap zal vooral gaan tussen twee aartsrivalen: de zittende president en oud-legerkapitein Jair Bolsonaro (67) namens de Liberale Partij (PL) en oud-president Luiz ‘Lula’ da Silva (76) van de Arbeiderspartij (PT). Dagblad Suriname constateerde onder de Surinaamse Brazilianen voorkeur voor president Bolsonaro. “Hij is de beste”, aldus een enthousiaste Braziliaanse desgevraagd tegenover Dagblad Suriname. Het Braziliaanse staatshoofd was in januari dit jaar in Suriname voor de eerste bilaterale top tussen de twee landen.
Samenwerking met Brazilië
Suriname heeft een intensieve samenwerking met Brazilië. Ook woont er een grote gemeenschap met Braziliaanse roots. President Bolsonaro kwam in januari naar Suriname om de hernieuwde relatie te consolideren. De landen hebben een rijke historie op het gebied van bilaterale en multilaterale samenwerking, zeiden zowel president Chandrikapersad Santokhi als Bolsonaro destijds. Het eerste officiële contact vond plaats op 21 juli 1976, tijdens het bezoek van de toenmalige Surinaamse premier Henck Arron aan Brasilia, waarbij de twee regeringen destijds drie bilaterale verdragen aangaande culturele, handels- en technische samenwerking aangingen. Ook werd een gezamenlijke Braziliaans-Surinaamse commissie opgericht voor het verdiepen van de onderlinge betrekkingen.
In 2020 hebben de landen twee samenwerkingsovereenkomsten getekend over het bestrijden van malaria alsook assistentie van Brazilië op het vlak van cyber security.
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft twee weken geleden in de marge van de 77e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, een bilateraal onderhoud gehad met zijn Braziliaanse ambtgenoot Carlos Franco França.Daarbij werd het verder verdiepen van de bilaterale relatie tussen beide landen nogmaals bevestigd.
Beleid Bolsonaro in Brazilië
Volgens de meest recente peilingen gaat Lula aan kop met 50 tot 51 procent van de stemmen, en komt Bolsonaro waarschijnlijk uit op zo’n 36 tot 37 procent van de stemmen. Als deze uitslag klopt, kan Lula al in deze eerste ronde gekozen worden als president. Om dat te bereiken is een meerderheid van de stemmen nodig. Lukt dit niet, dan is er op 30 oktober een tweede ronde. De inauguratie van de volgende president van Brazilië staat gepland voor 1 januari 2023.
De huidige president Bolsonaro had de afgelopen vier jaar een conservatieve agenda. Zowel binnen verschillende ministeries als bij lagere overheden werden duizenden militairen geplaatst. Er was grote kritiek op Bolsonaro’s Corona beleid. Hij bagatelliseerde de Covid-pandemie, noemde het virus een “griepje” en trad traag en laks op om vaccins binnen te halen. Covid-19 kostte meer dan 600.000 Brazilianen het leven en dompelde Brazilië in een diepe economische crisis waar het land nog middenin zit. Brazilië verarmde en zo’n dertig miljoen Brazilianen leden honger, iets dat vrijwel uitgebannen was in Brazilië. Nationaal en internationaal is er ook ophef over Bolsonaro’s beleid en visie voor de Amazone, schrijft de Nederlandse omroep NOS.
Lula tijdperk
Bolsonaro’s tegenstander, oud-president en oud-vakbondsleider Luiz ‘Lula’ da Silva, hoopt tijdens deze verkiezingen op een politieke comeback. Lula was president tussen 2003 en 2010 in een tijd dat de Braziliaanse economie groeide, onder meer vanwege de groei van grondstoffenexport en oliewinning. Maar Lula, kon na twee termijnen niet meer herkozen worden, waarna zijn opvolger Dilma Rousseff aan de macht kwam. Tijdens de periode van president Lula had Suriname goede betrekkingen met Brazilië. Er waren echter wel enkele strubbelingen in het zuiden van Suriname met Braziliaanse goudzoekers. Ook in Albina braken er rellen uit en moesten Brazilianen geëvacueerd worden.
LAATSTE NIEUWS (zondagavond tien uur Surinaamse tijd): Met de stemmen van ruim 80 procent van de kiesbureaus geteld, kan de centrumlinkse Lula rekenen op 46,5 procent van de stemmen. De uiterst rechtse Bolsonaro volgt met 44,8 procent. Als niemand een absolute meerderheid haalt, en daar ziet het naar uit, volgt een tweede ronde op 30 oktober.