“De Nederlanders treffen geen blaam, het zijn de Hollanders die in de fout zijn gegaan”

Een selectie uit zonderlinge uitspraken naar aanleiding van het bezoek van de Nederlandse minister-president Mark Rutte aan Suriname.

Zichtbaar en onzichtbaar

Politiefunctionaris: “Onder andere Het Korps Politie Suriname, het Nationaal Leger en veiligheidsdiensten uit Suriname en Nederland hebben bijgedragen aan de beveiliging van de hoge gasten. Geüniformeerde en niet-geüniformeerde wetsdienaren werden ingezet.”

Paraat

“De onzichtbare beveiliging was sterk vertegenwoordigd. Eenheden stonden paraat om bij eventualiteiten op te treden. Er hebben zich geen grimmigheden voorgedaan. Maar de strenge beveiliging was op zijn plaats. Wij stonden klaar om indien nodig de orde te handhaven.”

Assembleeleden

Volksvertegenwoordiger Edward Belfort (ABOP) was niet te spreken, dat hij zijn voertuig ergens langs de weg, op een afstand van het parlement onbeheerd moest parkeren. Het parkeerterrein van DNA was mede vanwege ruimtegebrek en de veiligheid niet toegankelijk voor de leden van de Nationale Assemblee. Ook het Fort Zeelandia en het Perscentrum waren afgesloten. Belfort die zijn voertuig ergens langs de straat moest parkeren, stak zijn misnoegen niet onder stoelen of banken. Hij zei de vergadering niet te zullen bijwonen.

Politie-eenheid

Politiekactivist: “Een handjevol inheemsen gestoken in traditionele klederdracht, die bij Zanderij met protestborden in de hand op vreedzame wijze verwezen naar zaken die hun hinderen, werd zulks in naam van veiligheid belet door een politie-eenheid.”

Kopje kleiner maken

“Veiligheid moet er zijn, maar het mag geen excuus zijn om het volk monddood te maken met inzet van gewapende machten. Het is net als tijdens de koloniale tijd toen de machthebbers ‘blakaman’ afstuurden op overige bevolkingsgroepen die opkwamen tegen onrecht, een kopje kleiner te maken. Hiermee werd een vijandige houding tegen het creools bevolkingselement gevoed.”

Ingi-winti

Toen de slaven vluchtten naar het binnenland werden zij opgevangen, door de inheemsen, schuilplaatsen geboden, wegwijs gemaakt in het oerwoud, geleerd hoe te overleven. Er werd broederschap gesmeed. Biologische integratie bleef niet uit. Dat Ingi-Winti zich veel openbaart onder de creolen geeft aan hoe diep de broederschap tussen Inheemsen, marrons en creolen gaat.”

 Weerspannigheid

“Door machinaties van de kolonialisten werden de inheemsen en de marrons stelselmatig tegen elkaar opgezet. De Binnenlands Oorlog, is daar een voorbeeld van. Anno 2022 worden nog steeds overwegend creoolse agenten ingezet, misbruikt om verzet van inheemsen tegen ongerechtigheid te breken.”

Verrassing

Politicus: “Aangenomen wordt, dat de bevolking van Nederland als één man achter Rutte, de langstzittende premier van Nederland staat. Hij heeft met zoveel woorden aangekondigd, dat Nederland ernaar toe werkt om bij de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij, Suriname, het Koninkrijk der Nederland en de wereld te verrassen met genoegdoening.”

Geen waarde

“De Nederlanders zullen een hele blik moeten opentrekken. Zij zullen door het slijk moeten gaan, excuses aanbieden. Het is heel erg, dat Suriname steeds om verontschuldiging smeekt. Als die afgedwongen wordt, heeft het zo goed als geen waarde. Een oprechte verontschuldiging kom uit jezelf, uit het hart”, word opgemerkt door een Surinaamse met een Nederlandse echtgenoot.

Misvormd

Haar wederhelft uit Drenthe merkt op: “Hou toch op om Nederlanders de schuld te geven. Het zijn de Hollanders die fout bezig zijn geweest. Surinamers hebben het over Holland. Het land wordt door Surinamers Holland genoemd en de bewoners Hollanders. Dat is niet zomaar. Het waren Hollanders die Suriname hebben misvormd. Toen het kwaad werd gesticht bestond het Koninkrijk der Nederlanden er nog niet.”

Bloedgeld

Zijn Surinaamse partner liet zich niet op haar kop zetten: “Ik ga niet halen en trekken met je. Toen het koninkrijk werd opgezet door Willem van Oranje, vader des vaderlands, daarvoor en tot heden toe hebben alle provinciën meegeprofiteerd. Ben je vergeten, dat de uitroeping van het Koninkrijk der Nederlanden werd gefinancierd en in stand gehouden met het bloedgeld van de Hollandse geuzen die Suriname hebben gemolken. Wie voordeel heeft aan de misdaad heeft haar medegepleegd. Nederland blijft maar zoeken naar woorden om feiten te verdraaien en hun gruwelijk gedrag te vergoelijken.”

Teleurstelling

Valutahandelaar: “Volgens mij is de regering en de bevolking teleurgesteld over het bezoek van premier Rutte. Ergens werd verwacht, dat Nederland met klinkende financiële en andere tegemoetkomingen zou komen opdagen om de noodtoestand te helpen lenigen. Niets is minder waar gebleken.”

Lege handen

“Rutte is met heleboel mooie woorden, politieke verklaringen, wetenschappelijke verklaringen en toezeggingen gekomen. De enige hulpstroom die werd aangeboden was de verhoging van het plafond van de lopende ontwikkelingssamenwerking van 4 naar 10 miljoen Euro.  Daarmee moet Suriname gezondheid-, veiligheid en ontwateringprojecten verbeteren, zijn financieel beheer en belastingdienst versterken.”

Versnippering

“Er wordt de spot met Suriname gedreven. Nederland gaat prat op haar wetenschappelijke aanpak. Hij is meester in de haalbaarheidsstudies. Maar ziet niet in, dat het versnipperen van 10 miljoen over een aantal projecten die per stuk honderden miljoenen vragen om naar behoren te worden uitgevoerd een verspilling is.”

Opzet in het spel

“Het was duizendmaal beter geweest als deze druppel op een gloeiende plaat werd geïnvesteerd in volksgezondheid, het Academisch Ziekenhuis bijvoorbeeld. Er zit opzet in het spel. Met de versnippering van de hulpstroom wordt ervoor gezorgd dat niets opgang komt. Dat Suriname steeds klein en onder de duim wordt gehouden.”

Gemenerik

“Het gemeenste is, dat de ontwikkelingshulp wordt gegeven in de vorm van dienstverleners, adviseurs, projectschrijvers en dergelijke die met hun salarissen en voorzieningen de hele 10 miljoen opslokken en ervoor zorgen dat de ontwikkelingshulp terugvloeit naar Nederland. De Nederlandse ontwikkelingshulp aan Suriname is altijd zo geschoeid geweest.”

Yorka-beri

Vakbondsleider: “De besprekingen tijdens het bezoek van premier Rutte aan Suriname hebben het karakter van een yorka-beri, een schijnbegrafenis van een spook. De ingrediënten in de maaltijd aangeboden aan de geest van het overleden kolonialisme maakten de yorka-supu giftig.”

HD

error: Kopiëren mag niet!