Jo-Ann Monsels houdt weer sessie interactief voorlezen

Jo-Ann Monsels, schrijfster van het kinderboek ‘Suzie en de groentekoning’, is sinds de lancering van haar boek gestart met sessies interactief voorlezen.

In een gesprek met Dagblad Suriname geeft Monsels aan, dat zij veel berichten van ouders kreeg die aangaven, dat hun kind steeds weer hetzelfde boek willen lezen. Dit was uitputtend voor de creativiteit van de ouders. De schrijfster besloot daarom van start te gaan met de sessies om ouders te helpen om hun kinderen interactief voor te lezen, op dusdanige wijze dat het verhaal spannend blijft.

De eerste sessie interactief voorlezen werd in Saramacca gehouden. De tweede sessie vond onlangs plaats in Paramaribo. Voor deze sessie was er heel veel animo, zegt Monsels. Er is dus besloten om weer een sessie te organiseren voor de ouders die nog niet aan de beurt konden komen. De volgende sessie staat gepland op 19 september.

Het belang van interactief voorlezen

De sessies worden in samenwerking gehouden met de logopedisten Eartha Bernadine en Charmain Belfor. Logopedie is de wetenschap die zich bezighoudt met alles rond de communicatie. Om taal- en spraak achterstanden te voorkomen is het belangrijk dat ouders al vanaf het prille begin voorlezen aan hun kind(-eren). Interactief voorlezen stimuleert het woord, zins- en verhaalbegrip bij kinderen. En zorgt alleen voor voordelen voor de algemene taalvaardigheid van het kind. In de sessies interactief voorlezen benadrukken de logopedisten het belang van interactief voorlezen aan kinderen.

Bij interactief voorlezen leggen de logopedisten vooral de focus op het herhalen van het verhaal. Dit prikkelt ook de taal fantasie van het kind. Tijdens de sessies wordt het kinderboek ‘Suzie en de groente koning’ gebruikt om het interactief voorlezen te stimuleren. Suzie en de groentekoning is een kinderverhaal, waarin het thema landbouw aan de orde komt. Het verhaal speelt zich af in het district Saramacca, waar een groepje kinderen de oplossing kent om kinderen meer groenten te laten eten. Kinderen leren door middel van het boek niet alleen om groente te eten, maar ook om te planten, stelt Monsels.

Registraties verlopen goed

Momenteel verlopen de registraties voor de komende sessie interactief voorlezen bijzonder goed, zegt Monsels. Haar doel is prettige familie herinneringen rondom een boek creëren tussen ouders en kinderen. 

SK

error: Kopiëren mag niet!