Politie treedt hard op tegen ordeverstoorders bij aankomst premier Rutte

Een groep inheemsen heeft geprobeerd om te protesteren bij de aankomst van de Nederlandse premier Mark Rutte op Surinaams grondgebied.

De inheemsen zijn van mening dat ze alleen zijn gegaan om zich te uiten en niet om een vijandige houding te hebben tegen de agenten. De politie had anderzijds aangegeven dat de mensen de plek onmiddellijk moesten verlaten. De mensen werden boos en hielden voet bij stuk daar te zullen blijven waar ze zich op dat moment bevonden. “Dja na ingi grondgebied”, gilden de burgers door elkaar.

De mensen waren van mening dat ze mochten staan waar ze wilden. De mensen zijn door agenten geslagen en een man heeft zelfs een bloedende neus gehad door deze handelingen van de politie. “Als je respect wilt van de burgers, dan moet je de burgers ook met respect behandelen”, zegt een burger aan een journalist van D-TV.

De mensen zijn niet weggegaan. Ze zijn blij dat er tenminste een mediabedrijf aanwezig was om te wijzen wat er allemaal heeft plaatsgevonden, omdat ze nimmer de bedoeling hebben gehad om herrie te schoppen, maar dat ze werden uitgelokt door de agenten. Dit was, aldus de burgers, een onterechte behandeling die ze hebben gehad van de politie.

Ook de petities die sedert vorig jaar in zijn gediend bij de Nederlandse ambassade, zijn nimmer beantwoord geworden. Reden te meer waarom de mensen verhit waren. “Kondre no abi lespeki gjie oen”, zei een dame boos. De mensen zijn de mening toegedaan, dat het niet verder kan op zo’n manier, omdat het intussen al meer dan 500 jaar is dat men hun rechten wil vertrappen. “Strey def strey, wie no sa vrede”, daarmee wordt aanvang gemaakt met een heftige strijd van alle inheemse organisaties tegen alle onterechte handelingen tegen de inheemse broeders en zusters.

(Bron beeldmateriaal: De nieuwe Politiek)

GW

error: Kopiëren mag niet!