Veiligheidsgevoel opvoeren

Onlangs heeft president Chandrikapersad Santokhi alle veiligheidsinstituten bij elkaar geroepen om te praten over hoe zij het veiligheidsgevoel van de burger terug kunnen brengen. Zo waren het Directoraat Nationale Veiligheid, het Nationaal Leger, het Korps Politie Suriname en alle actoren die deel zouden kunnen uitmaken om de burger een beter veiligheidsgevoel te geven, aanwezig.

Het is niet voor het eerst dat zo’n samenkomst is gehouden om de criminaliteit te bestrijden. Het is geruime tijd duidelijk te zien dat de criminaliteit, vooral in de afgelopen maanden, behoorlijk is toegenomen.  Echter hebben alle tussentijdse acties van de regering er niet voor gezorgd dat die  criminaliteit beheersbaar kon worden gemaakt.

Wat wel opvalt nu, is dat deze actie die de regering heeft laten implementeren komt aan de vooravond van de komst van de Nederlandse premier Mark Rutte. Want de criminaliteit heeft al zeker twee jaren lang zodanig vormen aangenomen, dat de burger zich steeds onveiliger is gaan voelen. De regering heeft tot nog toe = geen veiligheidsplan gemaakt om op lange termijn de criminaliteit beheersbaar te maken.

Het is bekend, dat wanneer staatshoofden een bezoek brengen aan een land, het land voor veiligheid moet zorgen. De regering heeft duidelijk dit moment aangegrepen om het bezoek van premier Rutte te koppelen aan het veiligheidsgevoel van de Surinaamse burger. Het zou goed zijn, maar misschien zou dit wel voor irritatie zorgen, als de regering had gezegd dat deze actie speciaal voor de komst van de Nederlandse premier en zijn delegatie ondernomen wordt.

Wanneer de Nederlandse premier naar een land gaat, komt zijn veiligheidsdienst vooraf om de veiligheid te bespreken met de lokale autoriteiten. Hoogstwaarschijnlijk heeft dat gesprek geresulteerd in het feit dat er veiligheidsstappen genomen moeten worden van Surinaamse zijde. Het is correct wat de regering heeft gedaan, echter kon zij wel hebben aangegeven, dat dit besluit is gebaseerd op de komst van premier Rutte.

Op 9 september hebben president Santokhi en minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie een onderhoud gehad inzake het opvoeren van de veiligheidsmaatregelen. Er is onder andere afgesproken de surveillances op te voeren. De politie zal samen met het Nationaal Leger wegcontroles houden en roadblocks opzetten. Buurtwachten en veiligheidsbedrijven zullen ook betrokken worden. Verder zal de communicatie met de samenleving ook opgevoerd worden.

Er is specifiek afgesproken met het Korps Politie Suriname, dat in het opvoeren van de communicatie zij eraan moet werken sneller berichten rond ongevallen en of misdrijven door te geven aan de media. 

error: Kopiëren mag niet!