Sancties doen Rusland pijn, maar verpletteren zijn economie nog niet

Zes maanden na de invasie van Oekraïne heeft Rusland nu meer dan drie keer zoveel sancties opgelegd aan het land dan het naaste buurland Iran, met sancties gericht tegen individuen, bedrijven, jachten en vliegtuigen.

Volgens Maxim Mironov, een Russische econoom aan de IE Business School in Madrid, werken de sancties tegen Rusland, maar in een veel langzamer tempo dan economen aan het begin van het conflict hadden voorspeld.

Nu, zes maanden na de invasie, voelt Rusland de pijn en loopt het echte schade op die in de loop van de tijd zal toenemen, maar zijn economie stort nog niet in. Nu de roebel snel weer opknapt na een duikvlucht en Rusland nog steeds miljarden dollars per maand verdient aan de olie- en gasexport, is het erin geslaagd een valutacrisis te voorkomen.

In tegenstelling tot de onbezonnen bewering van Poetin dat sancties hebben gefaald, zijn waarschuwingssignalen maar al te duidelijk.

De productie van de verwerkende industrie is gekelderd als gevolg van het onvermogen om componenten te importeren. Luchtvaartmaatschappijen hebben bijna alle internationale vluchten beëindigd, waardoor ze gedwongen zijn piloten te ontslaan en sommige vliegtuigen te kannibaliseren voor onderdelen die ze niet langer kunnen importeren.

Door een enorme braindrain zijn duizenden hoogopgeleide Russen gevlucht voor een nieuw leven in het buitenland, en buitenlandse bedrijven zoals McDonald’s, Starbucks, Nestlé, IKEA, BP en American Express hebben hun activiteiten in Rusland stopgezet – velen voorgoed.

Om nog meer schade aan te richten, moet de EU de belangrijkste inkomstenstroom van Rusland afsnijden: de olie- en gasexport. Momenteel hebben de VS en het VK de invoer van Russische energie verboden, maar Europa, dat zwaarder afhankelijk is van Russische olie en gas, heeft er alleen mee ingestemd om de aankopen in de loop van de tijd te beperken.

Dus hoewel sancties misschien geen openbare opstand uitlokken of het vermogen van Rusland om oorlog te voeren belemmeren, zal de impact op de lange termijn enorm schadelijk zijn voor het land.

Als de rest van de wereld kan wachten.

error: Kopiëren mag niet!