Minov en ITEC tillen technische opleidingen naar een hoger niveau

Minister Shirley Sitaldin van Onderwijs en Volksontwikkeling(Minov)  en directeur van Soeniel Ramjanam van International Technical Education Center (Itec) hebben gistermorgen een intentieverklaring getekend. Jaarlijks zullen er vijf leerkrachten in staat worden gesteld om een internationale lasopleiding te volgen. De beurzen hiervoor worden door Itec en Kosmos Energy LLC ter beschikking gesteld. Hiermee wordt er gewerkt aan het professionaliseren van onze leerkrachten.
Het ministerie werkt samen met Itec om het huidige technische opleidings- en kennisniveau te verhogen. Alle technische opleidingsinstituten in Suriname zoals Lobo (Lerarenopleiding beroepsonderwijs – hbo, Natin (MBO-dagopleiding), Amto (MBO-avondopleiding), LBO (dag- en avondopleidingen) en SAO zullen hiervan profiteren.
Het gezamenlijk doel is om de Surinaamse bevolking de mogelijkheid te geven om internationale, professionele en hoogwaardige technische opleidingen in Suriname  te volgen. Suriname ontwikkelt zich tot een belangrijk investeringsland voor binnen- en buitenlandse ondernemingen. Een directe consequentie hiervan is dat de behoefte aan opgeleide en gediplomeerde werknemers sterk toeneemt. Er zijn weinig technische opleidingsinstituten in Suriname die  een opleiding aanbieden die goed aansluit op de internationale vereisten. “Omdat ik zelf uit het bedrijfsleven kom, weet ik van de kloof tussen het bedrijfsleven en het onderwijs,” zegt de minister. Volgens haar zijn er enkele acties ondernomen om de kloof te verkleinen, ze noemde de vernieuwingen bij het Imeao als voorbeeld.
Expertise Itec
Het bedrijf Itec verzorgt als privé-technisch opleidingsinstituut in Suriname internationaal erkende opleidingen. De eerste technische opleiding die het aanbiedt zijn professionele lasopleidingen. Deze opleidingen zijn gebaseerd op ‘s wereld best erkende lasopleidingen. Ze worden opgezet door het gerenommeerde Canadese Welding Bureau (CWB). Itec is volledig geaccrediteerd door CWB voor Suriname en de Caricom.
Lasseropleiding
De professionele lasser moet niet alleen uitblinken in de praktijk, maar moet ook theoretische kennis hebben om enerzijds de optimale lasconstructie te maken en anderzijds zo efficiënt mogelijk te werken. Daarnaast is veiligheid een zeer belangrijk onderdeel van de opleiding. Persoonlijke veiligheid en het creëren van een veilige werkomgeving voor de collega’s. Na het behalen van het examen krijgen de studenten een internationaal erkend lasdiploma (ticket).
“De wereld wordt kleiner en investeringsklimaat wordt groter,” merkt Ramjanam op. Volgens hem is het voor ons de tijd om te werken aan het afleveren van gekwalificeerde krachten voor binnen- en buitenlandse multinationals.  Volgens Sitaldin is er geen ontwikkeling te bedenken zonder een goede samenwerking van het bedrijfsleven en het onderwijs.

error: Kopiëren mag niet!