RO gaat werken aan verbetering leefomstandigheden dorpen

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling gaat het komende jaar werken aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de dorpen in het binnenland. Dat meldt het ministerie in de ontwerpbegroting voor het dienstjaar 2013. Onder deze maatregel worden middelen opgebracht om kleinschalige projecten te financieren die in het kader van de geïntegreerde gemeenschapsontwikkeling van achtergestelde gebieden in districten en binnenland zullen worden uitgevoerd. Deze projecten zullen in samenspraak met de gemeenschappen worden opgesteld en uitgevoerd, mede ter stimulering van de zelfwerkzaamheid en verzelfstandiging.
Voor het dienstjaar 2013 zullen in het kader van gemeenschapsontwikkeling activiteiten worden uitgevoerd ter verbetering van de leefomstandigheden. Het uitgangspunt hierbij is de formulering van een integraal ontwikkelingsprogramma op basis van onderzoek naar de productiepotentie van lokale ondernemers, om zodoende de voorwaardenscheppende rol van de overheid te vervullen. Om een duurzaam karakter te bewerkstelligen, zullen micro-ondernemers effectief ondersteund, gestimuleerd en begeleid worden. Voorts zullen ook milieuprojecten uitgevoerd worden ten aanzien van milieubescherming en hygiëne. De kosten voor deze
beleidsmaatregel zijn geraamd op SRD 750.000. Ten aanzien van
de grondenrechten en het traditioneel gezag zal het ministerie de goedkeuring en ondertekening van de reeds voorbereide gezamenlijke verklaring tussen de overheid en het traditioneel gezag bewerkstelligen. Als natraject van de gehouden grondenrechtenconferentie en verdere consultatie is een stappenplan opgemaakt, dat in 2013 goedgekeurd en geïmplementeerd zal worden.
Als basis voor het uitvoeren van het Samaaka vonnis ligt het grondenrechtenvraagstuk. In dit verband zal er ook gewerkt worden aan een integraal ontwikkelingsprogramma voor het binnenland. Voor het traditioneel gezag zullen richtlijnen en regelgeving worden geformuleerd inzake de functie en opvolging.
In het dienstjaar 2013 zal voor bovenvermelde activiteiten een bedrag van SRD 2.000.000 worden opgebracht. Verder meldt het ministerie dat
het district Sipaliwini, dat in 7 bestuursressorten is opgedeeld, reeds het certificeringsproces level 1 heeft voltooid. In dat kader zal het districtsbestuur ook in het begrotingsjaar 2013 worden opgenomen als een beleidsmaatregel en wel voor een bedrag van SRD 5.000.000. Dit bedrag zal aangewend worden voor de verdere ontwikkeling van de 3 bestaande bestuurscentra en Apoera. Voor de resterende 3 (drie) bestuurscentra zullen er verdere studies worden gedaan.

error: Kopiëren mag niet!