Overheidsstrook dijk Nieuw Amsterdam leidt tot particulier dispuut

De nieuwe dijk op Nieuw Amsterdam, die recent is opgeleverd, is onderwerp van gesprek geworden voor buurtbewoners en ondernemers. Er is een dispuut ontstaan tussen verschillende ondernemers en bewoners om het looppad dat is aangelegd op de dijk. Het gaat om het gedeelte dat in de volksmond bekend staat als ‘Kabel’. Bezoekers en vooral vissers zijn bijna elke middag op deze plek voor ontspanning of om te vissen. De dijk is ruim 600 meter lang. Voordat de dijk werd aangelegd, heeft het ministerie enkele meters voor de dijk opgevuld met zand en een looppad aangelegd. Een ondernemer en een perceeleigenaar hebben ‘hun’ gedeelte van het looppad gebarricadeerd, zodat niemand langs kan lopen op het pad, tot ongenoegen van bezoekers en andere buurtbewoners. ‘Het kan niet dat je doodleuk barricades aanlegt, zodat niemand meer langs gaat. Het looppad mag wel achter je perceel lopen, maar het is van de overheid. Het gaat om een overheidstrook’, aldus een reactie van een buurtbewoner.
Het dispuut werd op een gegeven moment zo erg dat districtscommissaris Ingrid Karta-Bink van Commewijne eraan te pas moest komen om het probleem op te lossen. In een reactie zegt Bink aan Dagblad Suriname dat ze op de hoogte is van het probleem en dat ze inmiddels wel toestemming heeft gegeven aan de ondernemers die de barricades hebben aangelegd. ‘Wij hebben een uitzondering gemaakt voor deze ondernemers, zodat de vissers voorzien worden van ijs. Toen de dijk pas werd afgeleverd, waren er geen barricades. Naarmate er bezoekers kwamen, bleek dat men ervandoor ging met de spullen van de ondernemers. Bovendien werden hun apparaten ook verwoest. We hebben samen met de ondernemers een onderzoek gepleegd, maar we hebben niet kunnen achterhalen wie de vandalen zijn. En uit veiligheidsoverwegingen hebben we toen besloten om de barricades te laten, want geen enkele ondernemer werkt om schade te lijden’, aldus Bink.
De dc beaamt dat het looppad aan de overheid toebehoort en zegt dat in eerste instantie ook aan de ondernemers was meegedeeld de barricades weg te halen. ‘Na onderzoek kwam naar voren dat de barricades niet zomaar waren gezet en dat alleen op deze manier de spullen van de ondernemers beschermd zijn.’ Aan deze ondernemers zal binnenkort een vergunning worden verstrekt, zodat ze aan kunnen tonen dat ze toestemming hebben om de barricades te behouden.

error: Kopiëren mag niet!