Om te controleren of het goed gesteld is met de gezondheid van burgers, houdt het medisch laboratorium MyLab een diabetescampagne van 14 tot en met 21 november. Deze activiteit vindt plaats op alle 43 prikpunten van MyLab in verband met Wereld Diabetesdag. Personen kunnen in die periode hun bloedsuikergehalte en bloeddruk meten. Business Unit Manager van MyLab, Kiran Sewgobind, zegt dat deze zevende campagne voorziet in een behoefte, aangezien tijdens eerdere campagnes steeds tussen de 500 en 1.000 mensen zich hebben aangemeld voor controle. Ze krijgen dan ook informatie over suikerziekte, de complicaties en hoe die aan te pakken. Volgens Sewgobind ontdekt een grote groep personen pas bij het doen van een meting dat ze suikerpatiënt zijn. Het gaat om een ziekte die zich niet aankondigt, maar pas in een later stadium evident wordt. Volgens Eric Cronie, RGD-arts, geeft suikerziekte eigenlijk niet veel klachten. “Pas wanneer de organen zijn aangetast, zoals de lever en nieren, je blind wordt, je een hartinfarct krijgt, je benen wondjes krijgen, dan pas gaat men serieus iets eraan willen doen, maar dan is het te laat. En bovendien, als je al eenmaal zo bent, kost het je echte motivatie om het eraf te krijgen en dan ook nog om een dieet te houden.”
De diabetessituatie in Suriname is zeer ernstig, omdat gebleken is dat 1/3 deel van het aantal patiënten jaarlijks overlijdt ten gevolge van hart- en vaatziekten en diabetes mellitus. Ook Sewgobind vindt de situatie zorgwekkend, temeer omdat er steeds meer patiënten op jonge leeftijd bijkomen. Ze wijt dit aan de verkeerde leefstijl van te veel eten en weinig bewegen. Nu is er een situatie waarbij jongeren zich niet willen laten controleren. Deze problematiek is volgens Sewgobind over de hele wereld te zien. Het beleid van gezondheidsinstituten is dan ook gericht op het voorkomen van diabetes bij jongeren. MyLab probeert dit te doen door bewegen te promoten. Ook worden rondleidingen gegeven aan jeugdorganisaties, waarbij het belang van een goede leefstijl wordt benadrukt.
Dat MyLab, die acht jaren geleden is opgericht, dagelijks de gelegenheid biedt aan individuen om hun gezondheid te controleren middels het meten van hun suiker, bloeddruk en HB, vindt Sewgobind uniek. “Dat kan je niet overal doen.” Ze wenst dat meer mensen gebruik maken van deze mogelijkheid, zodat ze weten wat hun status is. Nu is er nog geen duidelijk beeld hoeveel mannen en vrouwen zich gedurende al die jaren hebben aangemeld tijdens de campagnes. De data zullen nog worden verzameld en uitgewerkt. Urly Singh-Oudsten, medisch pedicurist, heeft vaker gesteld dat de aanpak van suikerziekte niet alleen de verantwoordelijkheid is van de arts, van de diëtiste, van de andere disciplines die erbij betrokken zijn of de diabetische verpleegkundige, maar ook van de patiënt. Als de patiënt ook niet meewerkt, wordt het probleem niet opgelost. Het is onder andere om die reden dat MyLab het werk van instellingen, die gericht zijn op diabetes, ondersteunt om zo de voorlichting en aanpak op het stuk van preventie en bewustzijn te vergroten.