‘Ik bleef maar naar haar kijken’

Het echtpaar Sopawiro herdacht dinsdag het feit dat zij vijftig jaren geleden elkaar het ja-woord gaven. Te midden van familieleden, vrienden, kennissen en buren herdachten zij dit heugelijk feit aan de Paraweg te Boxel.
Sapto Sopawiro, meer bekend als Pa Sapto, leerde zijn echtgenote op 21-jarige leeftijd kennen. Hij was werkzaam als matroos op de rivierboot Paramaribo, die toen de verbinding vormde tussen Paramaribo en Moengo. Als jonge matroos was hij zeker geen onbekende op de boot. Hij kende de meeste mensen die de oversteek deden en andersom. Op een dag zag hij een onbekende dame op de boot. Hij vond haar mooi en bleef maar naar haar kijken. Hij trok de stoute schoenen aan en zocht toenadering en maakte kennis met haar. Yvonne die voor het eerst naar Moengo afreisde, was heel nieuwsgierig en had heel wat vragen over de bezienswaardigheden tijdens de vaart. Beiden raakten zo in een gesprek verzeild.
Hierna zag Pa Sapto haar niet, totdat hij na een poos naar de markt ging. Hij zag haar in een stand koffie verkopen. Het werd zijn gewoonte om voor het werk een kopje koffie te gaan drinken. Op een dag kreeg hij te horen dat hij naar de scheepvaart moest. Hij moest op zee. Pa Sapto kon haar maar niet uit zijn gedachte zetten en schreef helemaal uit Amerika een brief naar zijn huidige echtgenote. Het leuke was dat Yvonne hem het adres van haar moeder op Moengo had gegeven. De brief kwam in handen van haar moeder. Zij werd heel boos, denkende dat het aan haar was gericht. Toen Yvonne haar uitlegde dat de brief aan haar was gericht, vroegen  haar ouders of zij werkelijk met hem wilde trouwen en haar antwoord was ‘ja.’ Toen hij terugkeerde van de zee werd het huwelijk tussen de twee beklonken.
Pa Sapto kreeg op gegeven moment een baan bij Billiton. Daar heeft hij tot zijn pensionering gewerkt. Zijn wederhelft mocht thuis blijven na het huwelijk. Uit dit huwelijk zijn twee dochters en een zoon geboren. Het echtpaar heeft 1 kleinkind. Volgens het echtpaar heeft het huwelijk van hen ups en downs gekend. Maar het wederzijdse respect en vertrouwen en de vergevingsgezindheid hebben gemaakt dat zij het vijftig jaren lang met elkaar hebben volgehouden.
Pa Sapto is een bekende cultuurkenner binnen de Javaanse gemeenschap. Op dit moment is hij de enige Dalan (Wajan speler) in Suriname.

error: Kopiëren mag niet!