De wereld moet de investeringen in schone, hernieuwbare energiebronnen tegen het einde van het decennium verdrievoudigen om catastrofale klimaatverandering af te wenden, waarschuwt het International Energy Agency.
“De wereld investeert niet genoeg om aan haar toekomstige energiebehoeften te voldoen”, zei de in Parijs gevestigde waakhond in zijn World Energy Outlook. Het rapport komt voorafgaand aan de COP26-top over klimaatverandering in Glasgow, Schotland.
Fossiele brandstoffen, kolen, aardgas en olie vormden in 2020 bijna 80 procent van de wereldenergievoorziening en hernieuwbare energiebronnen slechts 12 procent.
Het ambitieuze Net Zero Emissions (NZE)-scenario van het IEA voorziet in een krimp van fossiele brandstoffen tot minder dan een kwart van de mix in 2050 en een stijging van hernieuwbare energiebronnen tot iets meer dan twee derde in de komende 30 jaar. NZE zal de toezeggingen nakomen die zijn gedaan in de Overeenkomst van Parijs van 2015 om de temperatuurstijging te beperken tot 2 graden Celsius – bij voorkeur 1,5 graden – boven het pre-industriële niveau. BEN heeft een kans van slagen van 50 procent.
Het IEA stelt beleidsmakers twee andere opties voor. In het huidige Stated Policies Scenario (STEPS) zullen de temperaturen tegen 2100 met 2,6 graden Celsius stijgen. Ter vergelijking: het Announced Pledges Scenario (APS), dat rekening houdt met alle klimaattoezeggingen van regeringen over de hele wereld, zal de wereldwijde temperatuurstijging waarschijnlijk beperken tot 2,1 graden Celsius.
Het IEA zei dat de NZE voorziet in een daling van 56 procent van de vraag naar fossiele brandstoffen en een overeenkomstige stijging van brandstoffen met een lage uitstoot, waardoor nieuwe olie- en gasvelden na 2021 overbodig worden.
“Als je niet van richting verandert, eindig je waar je naartoe ging”, zei Tim Gould, hoofdeconoom van het IEA, in een interview voor de publicatie van het rapport.