Gekibbel terugtredende overheid in woningbouw

Nieuw Front-assembleelid Guno Castelen kan zich niet verenigen met de visie van de coalitie om de overheid een terugtredende rol toe te kennen in het woningbouwproces. Als de overheid zich onttrekt van de plicht te zorgen voor de sociale woningbouw, kan dit volgens Castelen leiden tot krotvorming, daar kansarmen niet meer de mogelijkheid zullen krijgen een betaalbare woning te kopen. Waarnemend fractieleider Andre Misiekaba van de MC zei als voorzitter van de commissie van rapporteurs dat de overheid terugtreedt in het huizenbouwproces. Dit is de rode draad in het huisvestingsplan dat gisteren in het openbaar is behandeld door het parlement.
Misiekaba counterde terug naar Castelen door aan te geven dat een ieder met behulp van het nog in te stellen garantiefonds de mogelijkheid krijgt een woning neer te zetten. De Nieuw Front-parlementariër haakte hierop in door te vragen of het fonds ook toegankelijk is voor de agrarische sector. Volgens het huisvestingsplan treedt de overheid als actieve huizenbouwer terug en krijgt zij een nieuwe rol in het faciliteren, stimuleren, monitoren en controleren van de huisvestingssector. Het bouwen van huizen zal niet meer de kernbusiness zijn van de overheid.
Volgens Misiekaba krijgt de Stichting Volkshuisvesting een nieuwe rol als  professionele woningbouwcorporatie die, samen met andere woningbouwcorporaties, onder gelijke condities woningbouwplannen tot stand kan brengen. AC-assembleelid Marinus Bee ondersteunde de regeringsvisie door aan te geven dat met het terugtreden van de overheid, de sector uit de politieke sfeer wordt gehaald.

error: Kopiëren mag niet!