Nierdialyse patienten wachten nog steeds op transplantieprogramma

Nierdialyse patiënten in Suriname kijken nog steeds reikhalzend uit naar het moment waarop het niertransplantatie programma in Suriname van start kan gaan. Het niertransplantatie programma is ontwikkeld en wordt getrokken door het Diaspora Medisch Team (DMT) met betrokkenheid van topspecialisten van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC).

Tijdens zijn recente werkbezoek aan Nederland heeft president Chandrikapersad Santokhi een bezoek gebracht aan het AUMC en daarbij de samenwerking tussen Suriname en het AUMC bevestigd. 

Suriname telt momenteel meer dan 800 personen die een nierdialysebehandeling ondergaan. Cijfers geven aan, dat jaarlijks sprake is van een toename van nierdialysepatiënten. Mogelijke voorstadia van nierdialyse zijn de chronische aandoeningen hypertensie (hoge bloeddruk) en diabetes. Ook het aantal patiënten in Suriname met deze chronische aandoeningen neemt jaarlijks toe.

Voor de honderden nierdialysepatiënten is de mogelijkheid dat in Suriname niertransplantaties zullen kunnen worden uitgevoerd als een grote zegen uit de hemel. De psychische en fysieke kwellingen die ze drie keer in de week moeten ondergaan bij het dialyseren kunnen eindelijk tot het verleden gaan behoren. Bij niertransplantatie krijgen ze als het ware hun normale leven terug. En daar is waar honderden naar uitkijken. 

Financiële issues

Het niertransplantatie programma zal worden uitgevoerd in het St. Vincentius Ziekenhuis, waar eerder dit jaar een nefrologie polikliniek is geopend. De bedoeling is dat niertransplantaties opgenomen zullen worden in het medisch zorgpakket van de zorgverzekeraars. SZF-directeur Amar Randjitsing heeft dat eerder bevestigd aan Dagblad Suriname.

Het SZF is reeds enige tijd bezig met het Diaspora Medisch Team om naar het kostenplaatje te kijken en daarover overeenstemming te bereiken alvorens opneming van niertransplantatie in het medisch zorgpakket kan plaatsvinden. De SZF-directeur verklaarde gisteren tegenover Dagblad Suriname, dat de besprekingen over het kostenplaatje nog gaande zijn. Hij wilde echter niet aangeven wanneer deze afgerond zullen zijn.

Randjitsing wenst wel te benadrukken, dat het SZF elk initiatief ter bevordering en verbetering van het welzijn en de gezondheid van elke Surinamer ondersteunt, zo ook het niertransplantatie programma van het Diaspora Medisch Team. Met betrekking tot niertransplantatie zegt, hij dat het voor het SZF van eminent belang is dat de continuïteit van deze vorm van top medische zorg voor altijd in de toekomst wordt gegarandeerd. En daar hebben wij een aantal vragen over gesteld, zegt de SZF-directeur.  

Het is duidelijk dat het hier onder andere om financiële issues gaat. En daar zullen zonder meer goede afspraken gemaakt moeten worden tussen de zorgverzekeraar en de medische zorgverlener. Het is ook bekend, dat het SZF, als het gaat om financiële issues niet op eigen houtje handelt, maar dat Financiën-minister Armand Achaibersing altijd het finaal akkoord geeft. 

SS

error: Kopiëren mag niet!