‘Als PL geen quorum heeft verleend om kwestie dijk is het een goed teken’

De politieke partij Pertjajah Luhur (PL) heeft gisteren zowel vriend als vijand verrast door niet te verschijnen op de vergadering en ook geen quorum te verlenen aan de DNA – vergadering. De vergadering ging niet door. ‘De dijk gaat niet door, dus de vergadering gaat ook niet door’, luidde het commentaar van een topper uit de PL. Hij zegt dat Somohardjo de druk op de regering legt, zodat de dijk alsnog wordt gebouwd. De voorzitter zelf zegt in een reactie dat niemand hem moet verwijten dat hij geen quorum heeft verleend. ‘Waarom worden mij verwijten gemaakt. Laat men alle zaken eerst op een rijtje zetten en kijken waar het mis is gegaan. Bovendien zijn andere DNA-leden ook nog uitlandig. Ik moet niets worden verweten’, aldus de reactie van Somohardjo.
‘Als de PL geen quorum heeft verleend om de kwestie van de dijk, is dit een goed teken’, zegt parlementariër Sheilendra Girjasing van de oppositie. Voor Girjasing is het belangrijk dat de dijk komt, zodat het volk van Commewijne behoed is van het gevaar dat loert vanuit de zee. Het ruim twee weken eerder ingediende interpellatievoorstel, dat ingediend was door de PL voor goedkeuring zodat de kwestie van de dijk uitvoerig kon worden besproken in de DNA en minister Ramon Abrahams antwoorden kan geven op de vragen van de parlementariërs, schijnt in de ijskast te zijn verdwenen. De behandeling van de ontwerpwet houdende de vaststelling van het Huisvestingsplan voor de periode van 2012 tot en mei 2017 heeft het echter moeten begeven tegenover de strubbelingen rondom de bouw van de dijk.
Uit een staatsbesluit van 2010 blijkt dat de bouw van de dijk in Commewijne bij wet is vastgesteld. DNA-lid Patrick Kensenhuys zegt dat de regering eerst met DNA in overleg moest treden om aan te geven dat de plannen zijn veranderd. ‘Als je dit project wil wijzigen en ook de middelen die zijn gealloceerd een andere bestemming wil geven, dan moet de regering terug bij DNA om toestemming te vragen, maar dit is nooit gebeurd’, zegt Kensenhuys in een reactie. Hij zegt dat de regering elke keer terug moet komen in DNA en eerst draagvlak moet zoeken bij voorgenomen plannen als zaken bij wet zijn opgenomen. De minister van OW blijft als een graf zwijgen over de dijk die moet komen vanuit Belwaarde naar Lust en Rust.

error: Kopiëren mag niet!