BBS’er raakt baan kwijt 12 maanden cel voor oplichting

Ambtenaar Perdiep Ganput van de Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS) werd voor een jaar veroordeeld. Zijn advocaat, Oscar Koulen, overhandigde de ontslagbrief van de verdachte aan de rechter, welke hij van zijn werkgever heeft ontvangen. Tegen de verdachte had het Openbaar Ministerie anderhalf jaar celstraf geëist. Ganput is schuldig bevonden aan oplichting en valsheid in geschrifte. Hij heeft een winkelier en een juwelier bewogen tot afgifte van een groot geldsbedrag. De verdachte deed zich voor als een politiefunctionaris. Hij deed de benadeelden geloven dat hij een wapen met bijbehorende vuurwapenvergunning voor ze kon regelen. De juwelier betaalde SRD 13.500 aan de verdachte. Binnen twee weken zou een wapen geregeld zijn. De twee weken werden maanden. De benadeelde ging toen zelf op onderzoek uit, waarna de politie werd ingeschakeld. De winkelier betaalde hem SRD 9.000.
Naast de oplichting heeft Ganput zich ook schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. De verdachte had daartoe stempels uitgeknipt en zelf documenten opgemaakt. Oude en vervallen stempels werden daarbij gebruikt. Ganput kwam overtuigend over, omdat hij beweerde goede contacten te hebben met de procureur-generaal en de auditeur-generaal. Benadeelden verwachtten daarom snel resultaat.
De rechter achtte de feiten wettig en overtuigend bewezen en veroordeelde de verdachte tot 12 maanden cel. Ganput mag op 28 maart 2013 naar huis.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!