UMA Krakti Netwerk (UMA) is een NGO (Non-Gouvernementele Organisatie) die zich ten doel stelt de economische en sociaal-maatschappelijke weerbaarheid en zelfstandigheid van vrouwen te vergroten. “Voor vrouwen in nood”, luidt het motto van UMA lawyers. UMA zet zich via haar juridische tak in voor de versterking van de rechtspositie van vrouwen in Suriname.
Recentelijk is UMA begonnen met het verzamelen van zoveel mogelijk namen van zwangere vrouwen die zitten met een vervallen medische kaart, die maar niet verlengd kan worden en vrouwen die een aanvraag hebben ingediend en geen antwoord krijgen van het ministerie.
Een woordvoerster van UMA zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname: “De voorzitter van de organisatie is zelf moeder van twee kinderen. Zij kan zich daarom helemaal vinden in de situatie van de vrouwen. Een zwangerschap kan een toestand zijn tussen leven en dood. Hoe doe je als je plotseling pijnen krijg en niet geholpen kan worden, omdat je niet verzekerd bent? Wat doe je als je begint te bloeden, maar je kan niet naar de huisarts of het ziekenhuis, omdat je geen verzekeringspas heb? Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen vaak last van hoge bloeddruk, meer bekend als zwangerschapsbloeddruk. Persoonlijk heb ik dat twee keer ervaren en moest met spoed worden ingegrepen om het leven van mijn kinderen en mij te redden. Hoe zou het zijn, indien ik niet verzekerd was?”
‘Vrouwen lopen maanden achter Sociale Zaken aan’
De woordvoerster geeft aan dat zwanger zijn, geen misdaad is, maar daarop lijkt het wel tegenwoordig. Ook geeft ze aan dat velen zullen willen opmerken, dat de vrouwen beter hadden moeten weten, maar dat is nu niet aan de orde. Ze stelt, dat enkele natuurlijk nalatig zijn geweest en misschien hun kaart niet op tijd hebben verlengd. Maar, bij veel van de gevallen die zij tot nu toe hebben geregistreerd is dat niet het geval. “De vrouwen lopen al maanden achter Sociale Zaken aan en worden van het kastje naar de muur gestuurd. De regering heeft een Wet Basiszorgverzekering goedgekeurd en dient zich daaraan te houden. Indien er geen geld is en is de Bazo-zorg een zorgpunt, dan dient de wet dan ingetrokken te worden. Maar, zwangere vrouwen zo aan hun lot overlaten, kan niet. Zwangerschap is geen misdaad!”
De woordvoerster geeft verder aan, dat het de bedoeling is dat er een schrijven gaat naar de ministers van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en Binnenlandse Zaken en de Assemblee en de vicepresident waarin aandacht gevraagd wordt voor deze zaak, met het verzoek om binnen een maand dit probleem op te lossen. “Vrouwen hebben ons benaderd die zelf op het punt staan om te bevallen, maar geen verzekeringskaart hebben. Ze hebben geen echo gemaakt, weten niet eens of hun baby gezond groeit of is, zijn geen dag naar controle geweest, omdat zij de kosten niet kunnen betalen. Er moet een oplossing komen. Het liefst gisteren dan vandaag.”
SK