SLM-purser voorlopig in vrijheid gesteld

De SLM-purser Rudy N. werd gisteren op verzoek van zijn raadslieden voorlopig in vrijheid gesteld. Officier van justitie Carmen Rasam heeft gisteren haar strafvoorstel gepresenteerd. Het OM achtte uitvoer tegen Rudy en het verstrekken van het spul tegen zijn buurman Roy T., wettig en overtuigend bewezen.  Op 18 juni 2011 had Rudy wat spullen gehad van zijn buurman om het mee te nemen naar Nederland. Uit onderzoek bleek later dat er bijkans 4 kilo coke verstopt was in pomtayer en flessen stroop. Rudy had tijdens zijn voorgeleiding op het parket verklaard dat hij de tayer en flessen stroop van zijn buurman had gekregen. Hij zou deze meenemen naar Nederland voor een zus van Roy. Het verboden spul werd in de koffer van de verdachte aangetroffen.
De officier van justitie gaf aan dat de verdachte op twee momenten iets verdachts had moeten opmerken. Het eerste moment was thuis toen Roy de spullen aan de purser overhandigde. Het tweede moment was toen Rudy een ring in ontvangst nam.  Rudy beweerde dat de ring een vreemde geur had. Volgens het OM was die ring cultureel bewerkt, zodat de verboden spullen ongestoord zouden passeren. De purser is dertig jaar in dienst bij de SLM. Rekening houdend met alle omstandigheden eiste de openbare aanklager tegen Rudy een straf van 12 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk met aftrek, een proeftijd van drie jaar en een boete van SRD 7.500, subsidiair 8 maanden hechtenis. Roy hoorde een straf van een jaar tegen zich eisen. Bovendien eiste de officier een boete tegen Roy van SRD 7.500, te vervangen door 8 maanden hechtenis.
De raadslieden konden pleiten voor hun cliënten. Aan rechter Sieglien Wijnhard werd verzocht om Rudy voorlopig naar huis te sturen. De magistraat honoreerde het verzoek van de raadslieden en stelde Rudy voorlopig in vrijheid. Op de volgende zitting zal de rechter vonnis vellen. Roy blijft aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!