De overname van de aandelen van de Hakrinbank

All een hele poos circuleert het nieuws dat in Suriname dat de Republic Bank Ltd. Trinidad de aandelen van de Hakrinbank, welke in het bezit zijn van de Surinaamse overheid, gaat overnemen. Maar van wie wij geen bericht hier omtrent vernemen is de president, de raad van commissarissen van de Hankrinbank, de Centrale Bank van Suriname en de Surinaamse Effectenbeurs. Ook de Surinaamse media en de Republic Bank in Trinidad hebben enige officiële mededeling hierover gedaan. Opvallend is ook dat na het horen van deze geruchten geen enkele journalist uit Suriname naar Trinidad is afgereisd om nadere informatie hieromtrent in te winnen. Welnu, aandeelhouders van de Hakrinbank zijn tot nu toe op geen enkele wijze op de hoogte gesteld van de overname van 51% (procent) van aandelen Hakrin. Het is allemaal alleen maar van horen zeggen.
Het maatschappelijk kapitaal van Hakrinbank bedraagt SRD 120.000, terwijl circa SRD 73.347 is geplaatst en gestort. Overdracht van 51% is  circa SRD 37.500. Bij een beurskoers van 260% bedraagt de marktkapitalisatie SRD 100 miljoen of 35 miljoen USD of 25 Miljoen Euro.
De hamvraag onder welke precieze voorwaarden  de overname van deze aandelen zal plaatsvinden, is naar buiten toe helemaal onbekend.
Mogelijke overname kan plaatsvinden door overname aandelen Hakrinbank  (maar dan tegen welke koers?), overname aandelen Republic Bank door Hakrinbank (tegen welke koers?), contante betaling door Republic Bank (tegen welke koers?) en vereffening van schulden. Het kan ook door een nieuwe naamloze vennootschap op te richten waarbij beide banken opgaan in de nieuwe naamloze vennootschap.
Zal er een emissie plaatsvinden?
Enkele mogelijke modellen, maar dan ook nog met de nodige vraagtekens:
Als wij het verleden van de Hakrinbank nagaan, zien wij dat in het verleden meerdere buitenlandse banken hebben deelgenomen in de Hakrinbank,  bijvoorbeeld de Rabobank, Royal Bank of Canada etc.
Bij de Hakrinbank hebben wij de Corporate Governance Code die richtlijnen stelt voor de instituten bij de bank.
Maar ondanks deze voorzieningen zijn aandeelhouders in het ongewisse!
Daarnaast vinden wij in ieder jaarverslag van de Hakrinbank steeds woorden terug als: missie, visie, kernwaarden. Als aandeelhouder vraag je jezelf dan wel af elke waarde je hieraan moet hechten!  Als aandeelhouders vragen wij ons af of de directeur aandelen zal uitgeven conform de statuten,  artikel 14 (oud) en artikel 17 ( nieuw ).
Als aandeelhouders vragen wij ons bovendien af of: “De Wet toezicht op het Bank-  en Kredietwezen 2011” nog door de Centrale Bank van Suriname wordt uitgevoerd.
Hierbij willen wij ook verwijzen naar de artikelen 19 en 20 van deze kredietwet.
De aandeelhouders vragen onder deze omstandigheden aan de Hakrinbank en de Centrale Bank van Suriname of er conform de geldende regels toestemming is gegeven en waarom wij aandeelhouders tot nu toe buiten gelaten zijn.
Namens de kleine aandeelhouders van de Hakrinbank,
M.E. Lebma

error: Kopiëren mag niet!