Fols en BvL op zesde AOb congres Nederland

De president van de Fols, Marcellino Nerkust,  en de voorzitter van BvL,Wilgo Valies, hebben op uitnodiging van de Algemene Onderwijzersbond (AOb), het congres “Meesterlijk Onderwijs” in Nederland bijgewoond. Tijdens het congres heeft professionalisering centraal gestaan, zegt Nerkust. De AOb wilde laten zien hoe het onderwijs in Nederland verder verbeterd moet worden en welke kennis en aanpak daarvoor nodig is.
Deze uitnodiging is tot stand gekomen als gevolg van de jarenlange nauwe relatie tussen de Surinaamse onderwijsvakorganisaties en leden van het bestuur van Algemene Onderwijsbond. Met ruim 87.000 leden is de AOb de grootste onderwijsvakbond van Nederland. Het congres werd gehouden van 26 tot en met 28 september 2012 te Utrecht. Een specifiek onderwerp tussen de AOb- vertegenwoordigers en de Surinaamse Onderwijsvakorganisaties, Fols en BvL, was een project voor scholingsactiviteiten, die in de week van 18 oktober-28 oktober 2012 door trainers van de AOb zullen worden verzorgd in Suriname. Voor ongeveer 20 shopstewards van de Fols zal er onder meer een scholingsprogramma van 4 dagen, te weten  op 19, 20, 26 en 27 oktober worden afgewerkt.
Het congres was opgedeeld in een programma voor de internationale gasten en een programma voor AOb- consulenten, schoolcontactpersonen (shopstewards) en geïnteresseerde leden van de AOb. Tot de internationale gasten behoorden voorzitters van onderwijsvakorganisaties uit o.a. Bonaire, Suriname, Engeland, Nederland, enkele Oost-Europese landen, Duitsland en Frankrijk.
Zo hebben de internationale gasten een bezoek gebracht aan het Regionaal Opleidingscentrum voor middelbaar beroepsonderwijs in Utrecht. Tijdens een presentatie op dit centrum hebben de gasten kunnen ervaren hoe het centrum werkt, welke keuzes men maakt en hoe studenten betrokken zijn bij hun eigen leerproces.
Verder werd aan de gasten de onderzoeksresultaten gepresenteerd van een praktijkgericht onderzoek naar de professionalisering van, door en met leraren. Het onderzoek werd verricht door LOOK, (Wetenschappelijk Centrum Lerarenonderzoek) van de Open Universiteit. Het rapport is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de AOb, die LOOK heeft gevraagd het genoemde onderwerp te onderzoeken.
Een andere activiteit was een presentatie over het onderwijssysteem in Finland. Uit het betoog kwam onder meer naar voren hoe hoog de leraren in Finland zijn opgeleid. Deze hoog opgeleide leraren zijn de hoofdoorzaak waarom Finland leidend is op het gebied van taal, natuurwetenschappen en wiskunde. De inleider, Andreas Schleicher, liet zien hoe met behulp van excellente leraren en een modern opleidingssysteem, Finland internationale succes heeft kunnen boeken.

error: Kopiëren mag niet!