Caricom zal Haïti helpen met wederopbouw

De Caribische gemeenschap zal de door aardbeving getroffen Haïti helpen met de wederopbouw van dit land. Een speciale missie, onder leiding van Caricom-voorzitter Desi Bouterse, bezocht afgelopen dagen het land van president Michel Martelly. Een van de hoofdpunten dat besproken is, is het uitblijven van de toegezegde hulp van de internationale gemeenschap.
Er is gisteren een memorandum of understanding (MOU) getekend tussen de Caricom-voorzitter en de president van Haïti. Volgens Winston Lackin, onze minister van Buitenlandse Zaken, betreft het een aangevulde MOU die reeds in 2010 was getekend. De toevoegingen zijn onder andere een samenwerking tussen de University of West Indies, waarbij er menskracht geleverd zal worden voor de hoge onderwijsinstituten van het land en verder het opzetten van een medische verzekering voor alle Haïtianen en het op lijn brengen van de justitie naar Caricom-maatstaven en regelgeving. Tenslotte zal er ook gewerkt worden aan de economische samenwerking, terwijl de internationale gemeenschap weer herinnerd zal worden om de toegezegde hulp alsnog te voldoen.
Het is het eerste officiële bezoek van Bouterse als Caricom-voorzitter aan een lidland. Het is Haïti geworden, daar dit land veel hulp nodig heeft voor wederopbouw. Niet alleen in Caricom, maar ook in Unasur-verband is dit punt op de agenda. Met 10 miljoen inwoners is Haïti het grootste Caricom-land.

error: Kopiëren mag niet!