ICT in de wereld

De combinatie aan GPS- technologie en smart phone applicaties brengt heel veel gemak, maar neemt ook iets weg van onze privacy. De applicaties registreren wat we kopen, waar we het kopen, hoeveel geld we op de bank hebben, wie we teksten en e-mailen, welke websites we bezoeken, hoe en waar we naar toe reizen, hoe laat we slapen en wakker worden en nog veel meer. Veel van deze data worden gedeeld met bedrijven die deze gebruiken om ons diensten aan te bieden die we nodig zouden kunnen hebben. Uit een rechtszaak in Columbia, Ohio, bleek dat GPS-data opgevraagd door de politie kon aangeven of ze te doen hadden met een dronkaard, atleet of overspeler, iemand die regelmatig de kerk bezocht, iemand die medische hulp ontving of ‘farmaceutische middelen”, wie er allemaal tot zijn sociale netwerk behoorde en al dit soort informatie.
Als je een sterke behoefte hebt aan privacy en zo’n smart phone bezit, kan je natuurlijk besluiten om die uit te doen, als je deze niet gebruikt. Denk er dan aan om ook je batterij er uit te nemen, aangezien sommige applicaties bepaalde functies van de telefoon aanhouden ook als ze uit zijn. Eigenlijk hoeven we nog niet paranoïde te worden aangezien de Surinaamse bedrijven en de politie deze technologie nog niet of in onvoldoende mate bezitten. En dan is er nog altijd de simpele ‘goedkope’ mobiele telefoon, alleen gemaakt om te bellen.
Veel meer hierover op http://www.iemsabi.com
Werkgelegenheid
In 2006 keerde ik terug naar Suriname. Ik had in het buitenland toegepaste opleidingen gevolgd en heel wat werkervaring opgedaan. Ik stapte een IT-opleidingsinstituut binnen om een examen te doen voor Comptia Security +. Dit is een examen dat je online doet en je een wereldwijd erkend certificaat oplevert. Zo heb je examens voor allerlei disciplines, maar om bij ICT te blijven: er zijn examens in Microsoft Office, AutoCad, Database Administratie e.a. maar ook computer reparatie en netwerk design en onderhoud. Deze certificaten worden ook gevraagd in sollicitatieoproepen, vooral in het buitenland waar men bekend is met de curricula.
Het examen dat ik wilde afleggen impliceerde dat ik al in het bezit was van andere certificaten op IT-gebied en de manager vroeg mij naar mijn certificaten en of ik geïnteresseerd was om trainingen te verzorgen. Ik stemde toe en heb lessen verzorgd in Comptia A+ computer reparatie. Er waren ook trainingen voor Microsoft Office Word, Excel en PowerPoint, maar ik ben persoonlijk de mening toegedaan dat de gemiddelde Surinamer met een tutorial (instructiedocument), die je zo kan downloaden van het internet, best in staat moet zijn om deze eenvoudige gebruikersapplicaties te leren gebruiken. Op de website http://www.iemsabi.com kan je zulke tutorials gratis en in het Nederlands vinden.
Vorige maand stapte ik mijn oude werkplek binnen en hoorde van de programmaleider dat het storm loopt en dat ze nauwelijks genoeg trainers hebben om aan de vraag te voldoen. Misschien een hint voor werkzoekenden met geldige certificaten?
IEMSABI
Met ‘voice recognition’ (spraakherkenning) kan je aan programma’s op je computer dicteren wat te doen. Werk je in Word, dan zeg je bijvoorbeeld save en de file wordt gesaved. Zodoende hoef je veel minder gebruik te maken van je muis en keyboard. Al wat je nodig hebt is een microfoon. Bij de meeste nieuwe laptops is zo’n microfoon ingebouwd.
Ga naar control panel > speech recognition > start speech recognition > next > je moet dan een tekst luidop lezen en op next klikken. Als de computer je stem herkent, moet je nog een paar keer op next klikken totdat je een tutorial kan aanzetten om te leren omgaan met speech recognition. Let wel voor de tutorial moet je ten minste een half uur vrijhouden. Voice recognition kent naast het invoeren van tekst ook heel veel commands, zoals het openen en sluiten van programma’s en documenten, het saven van je documenten en het uitvoeren van verschillende opdrachten. Handig om het eens te uit te proberen.
Op http://www.iemsabi.com kan je meer vinden over deze onderwerpen
Yodea

error: Kopiëren mag niet!