Suriname in 2013 economisch heel erg kwetsbaar

De economie van Suriname is in 2013 heel erg kwetsbaar. Dat blijkt uit de financiële nota van het dienstjaar 2013. In de nota staat dat onder meer voor het dienstjaar 2013 de regering ernaar streeft om de vereiste randvoorwaarden te scheppen voor elke burger, opdat in de basisbehoeften kan worden voorzien zoals huisvesting en toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Verder is het beleid gericht op het beschermen en het stabiliseren van de economie tegen frequente begrotings- en handelsbalansfluctuaties.
Indien economieën sterk afhankelijk zijn van de export van grondstoffen in de mijnbouwsector, zullen negatieve fluctuaties van de wereldmarktprijzen directe navenante fluctuaties in de inkomsten van de Staat veroorzaken, met alle negatieve gevolgen van dien. Het is daarom van belang dat het beheer van het budgettair beleid, economisch ook afgestemd is op de veranderende delfstoffen marktcondities. In dit kader heeft het ministerie van Financiën in haar strategisch plan over de periode 2012-2016 ook haar streven gericht op duurzame groei van de economie en het verbeteren van het welvaartsniveau van de Surinaamse gemeenschap. Bij het realiseren van deze doelen zijn in de diverse beleidsprogramma’s/projecten van de lijnministeries in de ontwerpbegrotingen van 2013 maatregelen opgenomen om de onderhavige doelen te verwezenlijken.
De totale overheidsontvangsten voor 2013 worden begroot op SRD 5,1 miljard, terwijl een bedrag van SRD 5,8 miljard naar verwachting zal worden uitgegeven aan de apparaatskosten en de beleidsprogramma’s. In het dienstjaar 2013 zullen de hervorming van de belastingsystemen en de reorganisatie van de belastingdienst worden voortgezet. Deze maatregelen zullen tot gevolg hebben dat de overheid meer inkomsten zal kunnen genereren om de benodigde investeringen in diverse sectoren te kunnen financieren.
Evenals in 2012 zal een strak budgettair en monetair beleid worden gehandhaafd in 2013. Ongewenste inflatoire invloeden vanuit de sfeer van de overheidssector op de rest van de economie zullen zoveel mogelijk worden geminimaliseerd. De Surinaamse economie heeft in het eerste halfjaar van 2012 wederom kunnen profiteren van de positieve effecten van de export van de natuurlijke hulpbronnen en ziet naar verwachting 2013 ook gunstig uit. Op de totale rekening van de betalingsbalans is er tot en met medio 2012 een surplus
geregistreerd van circa US$ 96 mln en de internationale reserves zijn toegenomen tot een bedrag van US$ 905,3 mln. Na de aanpassing van de wisselkoers in 2011 is deze vrij stabiel gebleven.
Op basis van de ontwikkelingen op het gebied van de Consumentenprijsindex (CPI) is door de Stichting Planbureau Suriname (SPS) de gemiddelde inflatie voor 2012 voorlopig geschat op 4.9%. Rekening houdende met de internationale economische ontwikkelingen en het weerbaar maken van de Surinaamse economie bij dalende wereldmarktprijzen van grondstoffen (goud, aardolie en
aluinaarde) zijn er reeds voorbereidingen getroffen voor het opzetten van een spaar- en stabilisatiefonds, aldus een fragment uit de financiële nota.

error: Kopiëren mag niet!