Ruth Wijdenbosch vindt rede president te lang

“Te lang”, is de eerste reactie van het NF- assembleelid, Ruth Wijdenbosch, op de jaarrede van de president. Volgens haar zijn zaken hierdoor niet goed naar voren gekomen. Bepaalde zaken zijn herhaald geworden. Wijdenbosch vindt dat de president moet kijken om de jaarrede kort en krachtig te houden. Dit was ook voorgesteld aan de vorige regering. De speech moet niet langer dan een uur in beslag nemen. De president deed in zijn toespraak een teruggreep naar de vorige regering. Hij haalde onder andere aan dat er grote schulden achtergelaten zijn en dat het kredietplafond was overtrokken. Volgens Wijdenbosch is het verhaal van het kredietplafond gebaseerd op onjuistheid. Dat is ook aangehaald in een van de rapporten van IMF.
Het is de politica opgevallen dat de president een ieder de schuld geeft wanneer zaken niet goed gaan. Hij wast zijn handen in onschuld. Wijdenbosch geeft aan dat elk geen-NDP-ministerie over een presidentiele task force beschikt. “Als zaken nog steeds niet goed gaan, dan meen ik dat zaken op zijn kabinet goed onderzocht zullen moeten worden.” Er is heel veel aandacht besteed aan het onderwijs. En dat vindt zij een heel gunstig punt. Wel zal er op de begroting nagegaan worden welk bedrag er voor het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling uitgetrokken is. De plannen voor onderwijs is heel groot. Er is gesproken over de naschoolse opvang die als pilot is ingezet. “Dat is een heel goede zaak.”  Wijdenbosch hoopt dat hiernaast het broodjesproject dat onder de vorige regering was gestart voortgang kan vinden.
Het vraagstuk met betrekking tot veiligheid heeft Wijdenbosch in de toespraak van de president gemist. Ook zaken rakende de rechterlijke macht zijn buiten beschouwing gelaten. Er is heel weinig gezegd over de criminaliteit. Verder heeft zij zaken rakende de verkeerscriminaliteit ook gemist. De president heeft zich uitgelaten over de aandelen die zullen worden verkocht bij parastatalen. Wijdenbosch zegt hem te zullen houden aan datgene wat hij heeft verkondigd op dit stuk.
De president heeft zich verder ook heel fel uitgelaten over de soevereiniteit. Dat wij onze wetten maken en wij onze soevereiniteit bepalen en dat niemand hieraan mag komen. Wijdenbosch brengt hem in herinnering dat Suriname lid is van verschillende internationale organisaties en dat wij ons moeten houden aan wat wij afgesproken hebben binnen de verschillende organisaties.
Voorts heeft de president verkondigd dat de regering gemeend heeft een nationaal spaar- en stabilisatiefonds in het leven te roepen. Extra verdiensten uit de mijnbouwsector zullen hierin geparkeerd worden. Wijdenbosch zegt dat zij eigenlijk het Nieuw Front een compliment moet maken, omdat die voor de economische stabiliteit heeft gezorgd. Deze regering is op ditzelfde pad voortgegaan. De gunstige positieve situatie is ook te danken aan de mijnbouwsector, waar goud en aardolie de boventoon voeren. Het fonds is een positieve zaak, maar dat moet nog bij wet geregeld worden. Dus veel kan daarover op dit moment niet gezegd worden.
Er is in feite niets gezegd over het ministerie van Defensie. Het DNA-lid weet niet of dat bewust gedaan is. Zij heeft niets gehoord over de dienstplicht. Zij hoopt dat dit van de baan is en dat men gewoon gaat naar twee tot vier lichtingen per jaar van vrijwillige jongeren die zich aanmelden. Het assembleelid zegt verder ook niets te hebben vernomen over de corruptiebestrijding.

error: Kopiëren mag niet!