ICT in de wereld

Robots voor gehandicapten
De EksoSkeleton is een robot die je kunt aantrekken als een pak. Het heeft een extern skelet die je bestuurt met een computer op je rug. Er zijn drie modes: de first mode waarbij een therapeut de stappen instelt voor de patiënt; de second mode waarbij de patiënt zelf de stappen instelt en de third mode waarbij de patiënt zelf stappen maakt door zijn houding te veranderen.
Momenteel wordt de ExoSkeleton gebruikt in 15 revalidatiecentra in de VS. Het apparaat kost 140.000 US dollar, met daarnaast een servicecontract van 10.000 US dollar per jaar.
Deze technologie werd oorspronkelijk gefinancierd door het Amerikaans leger dat een soort robocop supermilitairen wilde creëren. Deze moesten zonder problemen hele zware gewichten kunnen tillen en dragen over grote afstanden. Het is even afwachten wat we in de nabije toekomst mogen verwachten.
 
Werkgelegenheid
Rond de eeuwwisseling werd ik opgebeld door een goede vriend. Hij vroeg of ik me nog bezighield met computers en nodigde me uit om een kijkje te nemen in zijn studio; hypermodern naar Surinaamse maatstaven. Ik maakte kennis met zijn businesspartner en eigenaar van de studio en na een oriëntatieronde werd mij gevraagd of ik geïnteresseerd was om met het programma 3DS Max driedimensionale animaties te maken ter verhoging van de kwaliteit van hun videoproducties. Ik accepteerde het bod. Ik heb dit werk drie jaar voor de studio gedaan en daarna nog twee jaren als freelancer in binnen en buitenland. We hebben mooie animaties opgezet; de Health & Safety Video van Staatsolie, de KLM Inflight Magazine, animaties voor DSB-bank, Heineken en andere gerenommeerde bedrijven. Helaas heb ik daarna weinig of geen driedimensionale animaties meer gezien anders dan van Bruja en enkele tekstanimaties.
Wat wel een hele opleving heeft gekend sedertdien is de digigrafische en videografische industrie en recentelijk ook de website building. Gekraakte versies van Adobe Photoshop, Adobe Premiere, en Dreamweaver verlenen goede diensten aan menig self made grafisch bedrijf. Persoonlijk vind ik dat we best wat meer opleiding kunnen gebruiken op dit stuk. Misschien een hint voor onze IT-opleidingsinstituten.
 
Iemsabi
Wist je dat je met dropbox meer dan 200 MB aan grote files kunt opslaan op het internet?
Deze data kan je ook delen met anderen waardoor ze deze grote files kunnen downloaden.
Dit is handig als je files wilt versturen die veel groter zijn dan 10 MB; het maximum bij e-mail servers zoals Yahoo! en Hotmail.
Dropbox vind je op http://www.dropbox.com. Na registratie met je e-mail adres en een zelfgekozen password, kan je de instructies volgen om het op je computer op te zetten.
Je kunt dropbox ook gebruiken om belangrijke informatie te backuppen op het internet. Je hoeft je dan geen zorgen te maken als je harde schijf, USB stick of removable hard drive kapotgaat. Let wel: als het confidentiële (geheime) informatie is, kan je het liever eerst zippen en een password erop doen.
Op http://www.iemsabi.com kan je veel meer vinden over deze onderwerpen
Yodea
 
 
 

error: Kopiëren mag niet!