Waarnemend NDP-fractieleider Parmessar draagt ’trendy’ gezichtsmasker in DNA
Plotseling zie je naast de inmiddels gewoon geworden mondkapjes in allerlei soorten en maten ook in het straatbeeld mensen rondlopen en/of werken met de zogenaamde kunststof gezichtsmaskers. Afgelopen week werd zo’n groot masker zelfs gedragen door een presentatrice van een Surinaams actualiteitenprogramma op televisie.
Het gaat om een doorzichtig plastic schild dat men op het hoofd draagt en het hele gezicht bedekt en beschermt. Soms wordt dit samen met een mondkapje gedragen en soms niet. Maar hebben deze gezichtsmaskers wel zin om jezelf tegen een Covid-19-besmetting te beschermen? Dit type transparante kunststof gezichtsmaskers wordt ook wel spatmasker genoemd en beschermt het compleet gezicht tegen druppelbesmetting en kan dus effectief zijn tegen het Coronavirus, dat zich met name via druppels na het niezen of hoesten verspreidt. Met dit masker beschermt men echter in feite alleen zichzelf en niet anderen.
Vaak wordt dit gezichtsmasker gebruikt in combinatie met een normaal mondkapje om de levensduur van de mondkapjes te verlengen, maar ook en vooral omdat een gezichtsmasker open is aan de onderzijde. Het voordeel van dit soort gezichtsmaskers is dat het gezicht vrij is – handig voor brildragers – en dat het schoon te maken en herbruikbaar is.
Waarnemend NDP-fractieleider in DNA, Rabin Parmessar, is drager van zo’n ’trendy’ gezichtsmasker en is er positief over. ‘Ik draag het frequent en nog steeds. In de vergaderzaal van De Nationale Assemblee geven wij helaas niet het juiste voorbeeld. We zitten noodgedwongen te dicht op elkaar en ook daarom draag ik daarbinnen zeker een gezichtsmasker. Helaas moet ik het om praktische redenen afzetten wanneer ik in de microfoon moet praten.’
Bedoeld voor zorgsector
Maar buiten het feit dat het gezichtsmasker naast de verschillende typen mondkapjes een soort hip mode item dreigt te worden, kan de vraag gesteld worden of het daadwerkelijk helpt tegen een mogelijke Corona-besmetting. In een artikel in het wetenschappelijke magazine The Lancet van 3 augustus (https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(20)30352-0/fulltext) wordt geschreven, dat dit soort gezichtsbescherming een lage effectiviteit heeft en ook specialisten zeggen dat de kunststof gezichtsbescherming in geen geval de mondkapjes kunnen en moeten vervangen. Dit soort gezichtsbescherming is eigenlijk bedoeld voor de zorgsector en niet voor de particuliere sector. Het grote voordeel is dat zo’n scherm lange tijd bruikbaar blijft en eenvoudig te reinigen is. Een simpele veeg met een alcoholdoekje of even wrijven met zeep en warm water volstaat.
Het gezondheidspersoneel draagt de schermen hoofdzakelijk om ook de ogen te beschermen. Er zijn overigens nog onvoldoende studies uitgevoerd die de efficiëntie van zo’n gelaatsscherm daadwerkelijk bewijzen.