De bestuursleden van de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), Rabin Balesar, Helia Wangsarana en Winish Imansoeradi, hebben op 18 maart een persconferentie belegd naar aanleiding van wat zij noemen, ‘de leugens van vakbondsleider Reshma Mangre’. “Wij zijn niet bang voor een aangifte”, maakte Wangsarana duidelijk. Het drietal beweert over bewijzen te beschikken om de aantijgingen van Mangre te weerspreken. Daarom overwegen zij om naar de groene tafel te stappen. Alhoewel Sharita Bhugoea ook tot het ALS-bestuur behoort tegen wie eveneens aangifte is gedaan, was zij niet aanwezig op de persconferentie. Maandag heeft Mangre een officiële aanklacht ingediend bij de politie tegen het viertal voor smaad, laster, diefstal en verduistering. Het begon allemaal toen de 4 bestuursleden Mangre publiekelijk verweten van rancune, dictatoriaal gedrag en fraude met de financiële middelen van de bond.
ALS-bestuursleden willen wel verzoening
Op de persconferentie werd meegedeeld dat Balesar, Wangsarana, Imansoeradi en Bhugoea onder andere de personen zijn die ALS hebben opgericht. “Wij hebben machtigingsbrieven ontvangen van mensen in het veld om het bestuur te vormen. Dus we zijn middels acclamatie gekozen om leiding te geven aan ALS en dat is gebeurd op 6 mei 2016. Er zijn een heleboel problemen binnen het bestuur en het is eigenlijk begonnen bij het dictatoriaal gedrag van de voorzitter.” In Wangsarana haar optiek voelt Mangre zich zodanig superieur dat zij geen verantwoording verschuldigd is aan iemand. Volgens Wangsarana is het een pertinente leugen dat het viertal niet tot verzoening wil komen; ‘voor dialoog geldt een tweerichtingsverkeer’.
Vingerwijzingen
Het betreft allemaal interne aangelegenheden, die op het eerste gezicht heel chaotisch en niet ernstig uitzien zoals laat komen op vakbondsvergaderingen, vervanging van een slot van het bondsgebouw en het in orde maken van lidmaatschapskaarten. Op een gegeven moment werd het viertal geroyeerd en begon de vingerwijzing. Volgens Mangre was het geld, dat leden gedeponeerd hadden bij het viertal, bestemd voor het organiseren van de jaarafsluiting in december 2019. Dat geld zou verduisterd zijn. “Niet door ons in ieder geval. Het is de voorzitter die gerommeld heeft met de financiën en dan beschuldigt zij ons? Wat heeft Mangre voor ons betekend binnen haar zittingstermijn? De ongenuanceerde uitspraken die zij doet, zal haar duur komen te staan”, zegt Balesar op vragen van Dagblad Suriname.
2 deurwaardersexploten verstuurd naar Mangre
Naar zeggen van Imansoeradi heeft Mangre verzuimd om te vertellen dat de 4 bestuursleden tot 2 keren toe een deurwaardersexploot hebben verstuurd naar Mangre. Ook zou Mangre in het bezit zijn van allerlei kwitanties die de overige bestuursleden van ALS zijn kwijtgeraakt. “Het enige wat we achter hebben gehouden, is de financiële administratie. Dat gaan we niet overdragen, omdat er geen vertrouwen is in de voorzitter”, beweert Balesar. Hij heeft overigens geen flauw idee waarom Mangre hem beticht van smaad en laster. Balesar doet een beroep op het Onderwijsministerie om controle uit te oefenen op de voorzitter van ALS.
KSR